Romale, chavale*

Президенството използва политически некоректно название за ромската интеграция

"Роми, народе, тръгнете с мен, сега е времето..." Това в свободен превод са част от думите в припева на "Джалем, джалем" - песента, приета за химн на ромите по света от 1971 г.

Езикът на общуването с тях обаче не е толкова напреднал, след като тези дни стана известен един гаф на президентската администрация. Агенция "Прессклуб" видя, че на сайта на институцията е прикачен файл със стратегията за интеграцията на ромите до 2020 г. скандално озаглавен 13.NationalStrategyIntegrateMangali.pdf. Автор на документа е МВР, а той е приет от Народното събрание през март 2012 г.

Веднага след като гафът беше разпространен из социалните мрежи, страницата беше блокирана. От прессекретариата на "Дондуков" 2 съобщиха, че държавният глава е разпоредил проверка кой е надписал файла така. Mediapool.bg цитираха оправданието на администрацията, че са станали жертва на желанието си за откритост и публичност. Прессекретарят Мария Иванова обеща наказание за виновния, ако той е част от администрацията на президентството. До редакционното приключване на броя от проверката нямаше резултат. Файлът обаче беше преименуван и вместо "Mangali" се появи несъществуващата в английския език дума "Roms".

От толкова думи, с които могат да се нарекат малцинствата в България, на "Дондуков" 2 са уцелили една от най-неприемливата, защото повечето роми не се сърдят и на "цигани", но "мангали" е недвусмислено обидна. За съжаление експертите по ромски език в България са рядкост, доколкото като такъв може да бъде определен например бившият депутат Цветелин Кънчев.

Неотдавна в съда се оказа, че не могат да се използват СРС по едно от неговите дела, защото говорели на калдарашки диалект, който никой не разбирал. Търсеха се експерти от БАН или Академията на МВР. 

* "Роми, народе" - име, под което е известна и песента "Джалем, джалем", химнът на ромите 

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  1951 avatar :-|
  1951

  Интересно, когато Любен Каравело е писал "Българи от старо време" дали нарочно е използвал "политически некоректни думички"?
  Въобще, кой, кога и защо направи "мангал" политически некоректна дума, а абсолютно измисления термин (точно така термин) "ром" трябва да е политически коректния начин да се обръщаш към циганите?
  Абсурден свят!

 • 2
  lollymajik avatar :-|
  michael

  абе голяма работа пдф файла бил кръстен от експерта накрая мангал,
  нали им плащаме на РОМИТЕ ток, вода, храна , прощават им се беззакония , настаняват се където си искат и ние сме длъжни да им подсигурим жилище, кото пак ние плащаме плюс сметките за в бъдеще.Не плащат в обществения транспорт защото били "роми" и никой не им търси сметка по тоя повод.
  АЗ съм обидена и се чувствам репресирана, защото те ни смятат за балъци които работят като роби за тях

 • 3
  dearleader avatar :-|
  JR Ewing


  До коментар [#1] от "1951":

  Интересно Марк Твен като е употребявал думата n*gger в Хъкълбери Фин през 1884, защо вече не можем да я употребяваме? #ТъпаЛогика #Прогрес

 • 4
  palitza avatar :-|
  palitza

  "Капитал", радвам се, че сте стигнали до епохалното откритие, че "повечето роми не се сърдят на "цигани". Любопитно ми е защо допускате, че биха могли да се сърдят на една неутрална българска дума, с която техният етнос се нарича на нашия език от хиляди години насам и която присъства в още поне десет европейски езика?!?
  Не чувствате ли, че заради изнасиленото политкоректно медийно новговорене, в което сте участници и вие, става точно обратното - думите "ром" и "роми" (все така несвойсвени за българския език) добиха нов, иронично-пейоративен смисъл, за разлика от "циганин" и "цигани", които могат да звучат напълно неутрално?
  Дали да не се допитате по въпроса до видния лингвист и експерт по "ромски" език Цветелин Кънчев, осъден на 6 г. за побой и отвличане?

 • 5
  1951 avatar :-|
  1951

  До коментар [#3] от "abattoir":

  Това, че воден от фалшиф импотентен англо-саксонски морал не можеш да кажеш Nigger е трагично.
  Я вземи да подемеш една подписка за изземане и изгаряне на всички копия на "10 малки негърчета" :)

 • 7
  shrebarnifond avatar :-?
  shrebarnifond

  Според Википедиа:

  In the English language (according to the Oxford English Dictionary), Rom is a noun (with the plural Roma or Roms) and an adjective, while Romani (Romany) is also a noun (with the plural Romanies or Romanis) and an adjective. Both Rom and Romani have been in use in English since the 19th century as an alternative for Gypsy.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Romani_people


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал