Harlem-ският римейк на "Вчера"

или за учителя Христо Данев, който си счупи главата в стената на училишния конформизъм

Harlem Shake - Тунис
Harlem Shake - Тунис    ©  скрийншот
Harlem Shake - Тунис
Harlem Shake - Тунис    ©  скрийншот

"Ти не можеш да ме спреш да танцувам цяла нощ", се пееше в едно досадно поп парче. Все се чудехме към кого е адресиран този рефрен, а то било към оперираното от чувство за хумор българско училище, което се стряска много всеки път, когато някой се заеме да проверява колко еластична е системата. А тя хич не е. Ако се опиташ да я огънеш или през формата, или през съдържанието, най-много да си счупиш главата в стената от конформизъм и консерватизъм.

Тъкмо това се случи на един пловдивски учител по английски език, който остана без работа, защото вдъхновил учениците си да заснемат своя версия на световния феномен Harlem Shake (за справка виж в You Tube. Накратко това е новия Gangnam Style, под звуците на който се тресат всички - от Димитър Бербатов до олимпийския отбор по плуване на Щатите) и да я качат в мрежата. Не стига, че организирал тази попкултурна вакханалия, ами и сам се кълчил на първа линия във видеото.

"О, ужас", възкликнали възмутени училищните власти. Директорът на гимназията Соня Киркова намерила сцените за грозни и със сексуален подтекст. Някой можел да се нарани по време на снимките (както впрочем и в час по физическо), освен това в клипа се виждал ученик, който пуши цигара (ох, ако само директорът реши да се разходи по кьошетата на близките до училището улици, какви "изненади" го очакват). "Нали трябва да ги учим на ценности" (базовите социални умения също вършат работа в живота, честно), цъкат с език несъгласни с нестандартния подход на своя колега учители.

Самият учител Христо Данев гледа философски на случката. Казва, че била сблъсък на две житейски позиции - неговата, цветната, целяща да предизвика усмивка в морето от негативизъм, и тяхната, консервативната, която той уважава. "Системата не разбра посланието на това събитие", обясни кратко и просто той пред bTV.  Оказа се, че не е само нашата. В постреволюционен Тунис Harlem Shake беше използван като политическа платформа от група млади хора. И местното образователно министерство наказа тази проява, като уволни директора на училището. Както написа някой в Twitter по адрес на фалшивия морализъм след пловдивския Harlem Shake: "Ние този филм вече сме го гледали. Казва се "Вчера".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


74 коментара
 • 1
  2.5 avatar :-P
  2.5

  Ако бях на мястото на служебния министър на образованието, първото, което щях да направя е, да възстановя г-н Данев на работа.

  По отношение на директорката, сигурно щях да се изгавря с:
  падни за 20(лицеви).

  :-)

 • 2
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Да, някои учители и директори живеят 100 години назад, и 50 г. встрани..

  П.С. Ако не е показвал голотии и секс сцени.. не виждам нищо лошо , в това, което е направил..

 • 3
  azazelov avatar :-|
  Янчо Михайлов
  • -100
  • +46

  Вие сериозно ли? Нарича нашумялата наскоро в световен мащаб интернационална чалга , израз на масовото оглупяване на човечеството като цяло, "житейска позиция" и събитие с "послание" и се чуди защо е уволнен. Ако това е, на което може да научи децата е редно да си ходи.

 • 4
  ajsaider avatar :-?
  ajsaider

  "Системата не разбра посланието на това събитие", обясни кратко и просто той пред bTV.
  ----------------------------------
  И аз не разбрах посланието??????!

 • 5
  ajsaider avatar :-?
  ajsaider

  ей .. минуси-хубаво .. ама какво е посланието ..
  Айде - с думи прости в 5 изречения.
  Посланието??????

 • 6
  ajsaider avatar :-?
  ajsaider

  До коментар [#1] от "2.5":

  А какво е било посланието?????????????

 • 7
  retsreds avatar :-|
  retsreds

  Посланието е написано на чист български език в началото на последния абзац и само чака да бъде прочетено.

  "Казва, че била сблъсък на две житейски позиции - неговата, цветната, целяща да предизвика усмивка в морето от негативизъм, и тяхната, консервативната, която той уважава. "Системата не разбра посланието на това събитие", обясни кратко и просто той пред bTV"

 • 8
  artanis avatar :-|
  artanis

  От санкции и уволнение нямаше нужда. В крайна сметка не е станало кой знае какво. Но да се представят харлем шейкърите като хора с идея е изключително глупаво. Как щяха да излгеждат учениците, ако се бяха изгевезили по абсолютно същия начин, но ако не съществуваше този тренд? - като олигофренчета. И аз до скоро съм бил ученик, и аз вършех тъпотии, но неща с толкова ниско ниво като планкинг, харлем шейк и останалите ютюб "фейлс", не съм и предполагал, че ще намерят популярност сред малчовците... На всеки рано или късно му идва акъла. Важното е учителите да схващат с какво си имат работа, да са в крак с времето, а не да действат неадекватно, когато става дума за "някакво такова едно нещо модерно от интернет много нашумяло"...

 • 9
  jtk avatar :-|
  Йордан

  Моля изгледайте клипа на въпросния танц в училището и до сцената на която двама от танцуващите почнаха да показват орален секс. Ако го нямаше това всичко си е супер. Но не е редно да го има учител и те да си позволят това. На какво ги учи ? Каква култура е това. Има не малко подбни клипчета без такава идиотщина и си личи че хората се забавляват.

 • 10
  fred avatar :-|
  Fred

  Какво искате от чалга поколението, да слушат Моцарт ли? А учителят просто се е подмазвал на учениците си с това изпълнение, търсел е евтина популярност. И после се чудим, че българският народ цвили от радост когато Жорж Ганчев му казва "Не ме гледай тъпо, българино!" и за малко щеше да го избере за президент.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал