Ти мене уважаваш ли ме?

Германският еврокомисар каза истината за Европа и разсърди всички, а не трябваше

Европа днес е объркано място. Стари предразсъдъци, нови кавги и културни раздори витаят над някога слънчевия и приятелски Европейски съюз, обхванат от икономическа и социална криза. В тази атмосфера да говориш истината вече е лош вкус, а понякога - политическо престъпление. Както разбра тази седмица германският еврокомисар Гюнтер Йотингер, който си позволи да каже какво наистина мисли пред сравнително безопасна аудитория - тази на германско-белгийско-люксембургската търговска камара.

Йотингер осведоми своите слушатели, че редица държави са престанали да функционират политически, и даде за пример Италия, Румъния и България, които са станали "практически неуправляеми". Франция, допълни комисарят, има нулева подготвеност за реформи, а британският премиер Камерън се стреми да угоди на депутатите си, които Йотингер сравни с "британска чаена партия", по името на американските ултраконсерватори. Дори да звучи прекалено, нищо от това не е напълно невярно.

В резултат Йотингер се превърна в мишена за няколко правителства едновременно. Италианският евроминистър Енцо Моаверо го нарече повърхностен, румънският премиер посочи, че не само функционира, но и кани на гости международни институции непрекъснато, а френският президент Франсоа Оланд обясни, че ЕК не може да му диктува какви реформи да прави.

На новия български външен министър Кристиан Вигенин пък още в първия работен ден му се наложи да пише изказване, в което да твърди че "България е член на ЕС с работещи и легитимни институции" (с което убеди всички в ЕС, че това е така - : ). Тъй като Вигенин се забави с реакцията си, евродепутатът Ивайло Калфин също прати писмо до Европейската комисия, с което попита дали може да се правят "такива изказвания за пълноправни членки на ЕС". С други думи, дай да се уважаваме, а?

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  kabico avatar :-P
  kabico

  с което убеди всички в ЕС, че това е така - : )

 • 2
  nshopov avatar :-|
  Kobra

  "Йотингер осведоми своите слушатели, че редица държави са престанали да функционират политически, и даде за пример Италия, Румъния и България, които са станали "практически неуправляеми"."

  Параво им го е казал човека, к'во се правят!?

 • 3
  palitza avatar :-?
  palitza

  "(с което убеди всички в ЕС, че това е така - : )"
  "Капитал", струпването от излишни препинателни знаци в края на това изречение печатна грешка ли е, или компенсирате липсата на дар слово с емотикони? Мислех, че последните се смятат за нещо свежо в тийнейджърските чатове, не и в претендиращите за сериозност медии.

 • 4
  beriya avatar :-|
  beriya

  Време е да си кажем истината в очите за да подготвим основи за едно по- добро бъдеще, продължаваме ли да се залъгваме и да си „затваряме очите" то бъдещето не ще да е кой знае колко по- добро от настоящето. Това е крещящо нужно да го осъзнаят родните управници, щото дори и да залъгват народа, чрез медии, преформулирани названия и ред др. то трудно ще излъжат европартньорите си, бизнеса и останалия чуждестранен свят който би имал намерение да си взаимодейства с България, било чрез бизнес, хуманитарни начинания или др.

 • 5
  10001 avatar :-|
  d10001

  До коментар [#3] от "Палица":

  Браво българке!! Най-важното за българина е да се пише правилно! иначе вън! :)

 • 6
  palitza avatar :-|
  palitza

  До коментар [#5] от "deyan":
  За българина, който си изкарва заплатата с писане, наистина е крайно важно да пише правилно. И не само правилно, но и с известен стил.

 • 7
  kilmer avatar :-|
  kilmer

  Човека е казал абсолютната истина и ние всички си го казваме всеки помежду, но тъй като сме изключително комплексирана нация не приемаме друг да ни го каже...

 • 8
  stoner_boner avatar :-|
  Damyan Ganchev

  България е "най-добрия ад за живеене", цитирам Васил Георгиев

 • 9
  finland avatar :-|
  Finland

  Те червените до преди една седмица приказваха, че институциите не работели и държавата е разсипана, а сега била с работещи институции...

 • 10
  palitza avatar :-|
  palitza

  "С други думи, дай да се уважаваме, а?"
  Добре е да се уважаваме. Партньорството се гради на взаимното уважение. Не знам друг народ, на който да му е приятно, че строгият, но справедлив даскал му е издърпал ушите и го е пратил в ъгъла на колене върху натрошените орехови черупки. И докато, страдайки, си изтърпява наказанието, да изпитва дълбоко душевно удовлетворение и да си мисли: "Прав си, даскале! Хубаво ме наказа!"


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал