Гола вода за Валери Жаблянов

Йордан Цонев оглави комисията по случая "Мишо Бирата" вместо депутата от БСП

   ©  Капитал
   ©  Капитал

Във видимо недобро настроение напусна пленарната зала депутатът от БСП Валери Жаблянов в четвъртък след края на дебата и избора на членове на временната анкетна комисия, която ще проучва фактите и обстоятелствата около изтеклия преди две години телефонен разговор между бившия премиер Бойко Борисов и тогавашния директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов - т.нар. случай "Мишо Бирата". Ден преди гласуването на внесеното от народни представители от БСП и ДПС решение за създаването на комисията колеги на Жаблянов от червената парламентарна група твърдяха, че той ще оглави тази комисия. Изненадващо обаче за неин председател беше предложен и избран Йордан Цонев от ДПС, а Жаблянов стана редови член.

Причината са странните рокади между БСП и ДПС, които вече и приближените на лидера на социалистите Сергей Станишев не разбират. След гласуването на състава на комисията социалисти обясниха, че движението получава поста във временната комисия по случая "Мишо Бирата" за сметка на нова анкетна комисия, която двете управляващи партии предстои да предложат – за изразходването на средствата на Националната здравноосигурителна каса по времето на управлението на ГЕРБ. Не е ясно обаче дали председателският пост в тази комисия ще бъде предложен на Жаблянов.

Първоначално БСП и ДПС обмисляха за шеф на временната комисия по случая "Мишо Бирата" да бъде избран Христо Бисеров. Червени депутати даже твърдяха, че това било окончателно решено ден преди изненадващо той да подаде оставка от всички постове и да се оттегли от политикатаq след като прокуратурата го разследва за пране на пари. Според тях това е и причината за отлагането с две седмици на гласуването на анкетната комисия.

Още от Капитал