Военен ПАСИанс

Дигиталният свят откри нови хоризонти за Соломон Паси

Чакайте, не стана добре. Още едно?
Чакайте, не стана добре. Още едно?    ©  Анелия Николова
Чакайте, не стана добре. Още едно?
Чакайте, не стана добре. Още едно?    ©  Анелия Николова

Една от непоклатимите традиции за генералния секретар на НАТО е да е европеец. Друга такава традиция е да се снима със Соломон Паси. От тази съдба не избяга и Андерс Фог Расмусен, който пристигна на посещение в София тази седмица и попадна в новата страст на Паси - селфита.

Президентът на Атлантическия клуб заклещи Расмусен заедно с президента Росен Плевнелиев и увековечи тази среща в собствения си туитър не с една, а с цели две снимки (бележка към съпругата му и дигитален шампион на България Гергана Паси: с не особено добро качество). Една от снимките бе ретуитната от говорителя на НАТО Оана Лунжеско с думите "селфи за сигурност и солидарност".

Бившият външен министър е легендарен с начините, по които се среща с генералните секретари на алианса. Освен култовото возене на Манфред Вьорнер в личния му трабант по-малко известна, но не по-малко забавна е случката в Брюксел при избира на Хавиер Солана. Тогава Паси е там и малко след като избират Солана, се сблъсква (според очевидци умишлено) с него в коридора и български журналисти запечатват тази среща с текст "Паси беше сред първите, които поздравиха Солана". Туитър и дигиталният свят обаче откриха нови възможности пред неуморния политик.

Освен двете селфита с Плевнелиев и Расмусен в профила му има още три само с Расмусен, две със самата Лунжеско (със затворени очи) и множество други снимки. На тези от скорошното му посещение в Грузия например Паси е публикувал снимка на нощен Тбилиси със заглавие "Грузия в НАТО, сега!", както и фотография на паркета на грузинския патриарх, където е открил мотив, наподобяващ емблемата на военния алианс.

И ако мислите, че полетът на вдъхновението му спира дотам, то бъркате. На друга снимка - с посланици от Палестина, Мароко, Катар и Йемен, бившият външен министър е попитал "кой от тях пръв ще влезе в НАТО".

Преди да се изсмеете обаче, спомнете си, че Паси беше този, който през 1990 г. предрече българското членство в алианса. И всички му се смяха.

Още от Капитал