Николай Василев предлага "Меню за реформатори"

Във втората си книга бившият вицепремиер споделя вижданията си за икономическата политика

   ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
   ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Бившият министър на държавната администрация Николай Василев е готов с втората си книга – "Меню за реформатори", с подзаглавие "Визия за модерната икономическа политика". В нея той споделя вижданията си за икономическата политика и за нужните действия, които биха помогнали на България и на останалите страни по света да бъдат по-успешни. Вижданията му се базират на богатия му практически опит като икономист както в държавното управление (като вицепремиер и министър в правителствата на Симеон Сакскобурготски и на тройната коалиция), така и в частния сектор (като управляващ партньор в инвестиционната компания "Експат капитал" от 2009 г. насам).

"В "Меню за реформатори" съм се опитал да обобщя и подредя вижданията си по основните модернизационни реформи, които считам за адекватни повече от две десетилетия след началото на прехода и които се надявам да бъдат полезни поне през следващите две десетилетия", пише авторът в предговора към книгата си.

Част от мерките, които Василев предлага, включват например постпенното увеличаване на валутните резерви до удвояването им до 25 млрд. евро в срок от 10 години, воденето на политика на ниски бюджетни дефицити в кризисни периоди и на излишъци във времена на растеж. Авторът препоръчва още натрупване на голям сребърен фонд, от който средствата да се управляват по-активно, включително с участието на международни финансови институци. Същевременно според него страната трябва да работи за намаляване на социалните разходи в бюджета с 1 до 4% от БВП. Сред идеите му са още допълнително облекчаване на данъчните задължения чрез постепенно намаляване на единната ДДС ставка до 19% или 18%, както и понижаване на ДДС в туризма от сегашните 9% до 7% или 5%. Василев посочва още необходимостта от приватизация на останалите държавни дялове в енергетиката и в останалите отрасли в рамките на 2 години, като за целта приоритетно се използва борсовата приватизация, което да допринесе и за развитието на капиталовите пазари.

"Меню за реформатори" е втората книга на Василев след издадената през 2009 г. "Енергия". Тя ще се появи на пазара в следващите седмици, като по думите на автора й няма да бъде с комерсиална цел. "Приходите от издаването ѝ ще насоча към подкрепа на български семейства, които се нуждаят от процедури ин витро, за да имат деца. За мен демографският проблем е най-голямата заплаха за българската нация", обяснява Василев. "Вярвам, че идеите за реформи, представени в тази книга, могат да допринесат за по-силна, модерна и просперираща България", изтъква още той.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  finland avatar :-|
  Finland

  Намаляване на ДДС ставката е добре, но намаляване на диференцирана ставка по ДДС за туризма с какво толкова ще помогне? Харесвам туризма като сектор, но понякога е прекалено подпомаган.

 • 2
  alexi avatar :-|
  Ал Бънди

  [quote#1:"Finland"]Намаляване на ДДС ставката е добре, но намаляване на диференцирана ставка по ДДС за туризма с какво толкова ще помогне? Харесвам туризма като сектор, но понякога е прекалено подпомаган. [/quote]

  Туризмът де факто си е експорт, защото туристите ползват много ограничена част от държавните услуги, а върху експорта по принцип не се слага ДДС.
  Може да слагаме високо ДДС върху туристическите услуги, но ако конкурентите ни слагат ниски или нулеви ставки, българският туризъм ще стане неконкурентноспособен. Не забравяй освен това, че туристите плащат ниско ДДС само за пакетните услуги, но когато тръгнат по заведения и т.н. си плащат нормалното ДДС.

 • 3
  alexi avatar :-|
  Ал Бънди

  "Приходите от издаването ѝ ще насоча към подкрепа на български семейства, които се нуждаят от процедури ин витро, за да имат деца. За мен демографският проблем е най-голямата заплаха за българската нация", обяснява Василев. "

  Благородна стъпка!

 • 4
  selofia avatar :-|
  Селофия

  Ники Маус е изпълзял пак от дупката си под опашката на кучето.
  Съсипа БТК, която носеше солидни печалби, работни места и данъци към хазната, допринасяйки именно към демографията със знак минус.
  100 000 останаха без поминък само от тази "сделка", за неговите и на тарафа му бенефити от 4 млн. Черкезин!
  Същото с ЕРП, които сега са без /местен/ персонал, а сметките за електричество - повечето вдигат кръвно само като си помислят за тях.
  Всичките му фондове са на червено и кой да е депозит в банка е по-доходен от мърлявата му дейност. Но е тръгнал да ръси като със св. вода!

  И Капитал - на такива статии слагайте - "Платена публикация", "Реклама", "Лобизъм" или нещо така подходящо. Агенция за почистване, 7-11 - Макдоналдс няма ли да пи пробутвате скоро?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход