От ниженето на тютюн до Силициевата долина

Дафина Тончева беше един от най-търсените лектори на Digitalk 2014

   ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
   ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Въпрос на време е големите технологични успехи да дойдат и в България, обяви Дафина Тончева по време на технологичната конфeрeнция Digitalk 2014, организиран от "Капитал" и фондовете NEVEQ и LAUNCHub. Бизнес дамата беше сред най-търсените за разговор лектори на форума. И има защо - Тончева има голям опит както в технологичната индустрия, така и в сектора за рискови инвестиции, а историята й е достойна за филм.

Харвард не е достатъчен

Тончева напуска България на 18-годишна възраст. Тогава родителите й са лекари в Пазарджик и получават мизерни заплати, а през лятото цялото семейство е нижело тютюн. Приета е да учи в Харвард с пълна стипендия, където завършва компютърни науки. Тя е сред избраните от випуска си да работи като софтуерен инженер в Microsoft, а впоследствие и като ръководител проекти.

Но успехът й като технологичен специалист не е достатъчен за нея и решава да запише MBA в Станфорд. След което навлиза в света на рисковите инвестиции. В момента работи за един от известните фондове в Силициевата долина - USVP, в който е единственият партньор жена. Днес тя признава, че с много късмет животът й се обръща и започва да развива проекти за финансиране.

Талант, но и маркетинг

Според Тончева в България има много талантливи и креативни хора, както и иновации. "Като съдя по опита си, за успех най-важен е екипът. Всички успешни предприемачи винаги са имали голяма мотивация, строга работна дисциплина и добър маркетинг", заяви тя по време на Digitalk 2014. Според Тончева именно маркетингът е основното нещо, върху което българските компании трябва да работят. "Най-добрите предприемачи обикновено са и най-добрите продавачи", казва тя.

Дафина Тончева е сигурна, че в течение на времето стaртиращите компании у нас ще натрупат опит и ще изградят контакти из Европа и света. По време на форума тя даде за пример Израел, която е голяма колкото България и географски е в по-неизгодна позиция, но въпреки това е успяла да изгради успешна стартъп екосистема.

Ето част от интервюто с нея: "За да успеем, трябва да продължим да се проваляме, преди да намерим точното решение. Това е един от големите ми уроци и се старая да се променя. Понякога приятелят ми ме пита "какво е за теб провалът" и не мога да му отговаря.Примерно в момента фондът ми набира капитал и на много места ни отказват, и за мен е трудно. И приятелят ми казва: "Може би за теб е добре да чуваш "не" по-често, за да се научиш да губиш."

Продължавам да се уча, че провалът е нещо напълно естествено. Именно това е и най-голямото предимство на Силициевата долина - там никой не гледа на провала като на абсолютно негативно преживяване. Всъщност най-големият провал е да не опиташ."

Целият текст вижте тук: България ме научи как да успея

Още от Капитал