Стив Балмър купи "Лос Анджелис клипърс" за 2 млрд. долара

Сделката за отбора от НБА е рекордна

Бившият изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър ще придобие отбора от Националната баскетболна асоциация "Лос Анджелис клипърс" срещу 2 млрд. долара. Досегашният собственик на отбора Доналд Стърлинг прие офертата, след като беше наказан доживот от НБА заради расистките си изказвания. Той притежава отбора заедно със съпругата си Шели.

Рекламен натиск

Преди Балмър Стърлинг отхвърли други предложения за "Лос Анджелис клипърс", сред които и едно от музикалния магнат Дейвид Гефън. Спонсорите и рекламодателите на Клипърс, сред които Samsung и Virgin America, бяха сред компаниите, спрели кампаниите си заради Стърлинг. Стърлинг беше записан как критикува приятелката си, че се снима с "черни мъже", и как я предупреждава "да не води черни мъже на мачовете на отбора". Той беше глобен 2.5 млн. долара от НБА. Стърлинг купи отбора през 1981 г. за 12.5 млн. долара.

Баскетболни амбиции

Според сп. Forbes състоянието на Стив Балмър е 20.3 млрд. долара. Милиардерът беше основна част от Microsoft в продължение на три десетилетия и стана изпълнителен директор през 2000 г. на мястото на Бил Гейтс до пенсионирането си в началото на тази година. Сделката за "Клипърс" трябва да получи одобрение от 75% от 30-те собственици на клубове в НБА. През миналата година те отхвърлиха офертата на Балмър да купи "Сакраменто кингс", защото искаше да премести отбора в Сиатъл. Цената на сделката е най-високата досега за отбор от баскетболната асоциация - предишният рекорд са платените 550 млн. долара за "Милуоки бъкс". По всяка вероятност Балмър няма да иска да мести "Клипърс" от Лос Анджелис, тъй като градът е един от най-печелившите пазари за баскетболната асоциация най-вече заради другия отбор в мегаполиса - "Лос Анджелис лейкърс". Говори се, че скоро тимът също може да бъде продаден за още по-висока цена - около 2.5 млрд. долара.

Имена

Оуен Джонс беше назначен на новосъздадената позиция корпоративен директор на нискотарифния превозвач Wizz Air. От 1 юни той е базиран в Женева, като ще докладва на изпълнителния директор. Джонс ще отговаря за правните функции на групата, както и за човешки ресурси, комуникации и връзки с обществеността. Той е специализиран в авиацията адвокат. Има и квалификация за професионален пилот. Във Wizz Air е от септември 2010, където работи като главен съветник и секретар на съвета на директорите.

Стефан Цанев е новият оперативен директор на "Ментормейт България", съобщиха от компанията за разработка на специализиран софтуер. Той ще ръководи мениджмънта и ще отговаря за успешния растеж на четирите офиса в София, Пловдив, Велико Търново и Варна. Цанев е в "Ментормейт" от 2008 г. и е заемал длъжности от програмист, през софтуерен арихтект до мениджър на системната администрация. Има бакалавърска степен по компютърни науки от Georgia Institute of Technology, САЩ.

Димитър Шумаров от Пощенска банка беше избран за "Най-добър финансов директор в управлението на риска и ликвидността", съобщиха от банката. Наградата бе връчена по време на третото ежегодно издание на CFO форум, организиран от EY Bulgaria и Forbes България. Конкурсът за награди за финансови директори, в рамките на форума, се провежда за първи път. Отличието, присъдено на Шумаров, е за приносът му за успешните резултати на Пощенска банка.

Сър Йън Гибсън, председател на британската верига супермаркети Wm Morrison, обяви, че ще се оттегли от компанията през следващата година. Така групата има време да намери негов наследник до следващото годишно събрание през 2015 г. Решението му идва в труден момент за веригата, която не издържа на конкуренцията на германските дискаунт вериги в страната. През март Morrison предупреди, че очаква наполовина по-ниска печалба за годината.