Шеф на света

България предложи Ирина Бокова да оглави ООН

Капитал
Капитал    ©  Капитал
Капитал
Капитал    ©  Капитал

Тази седмица дойде една очаквана новина - Ирина Бокова бе предложена от България за генерален секретар на ООН. Ръководителят на ЮНЕСКО според правителството е личност с безспорен авторитет и солиден дипломатически опит. Също така кабинетът е възложил на министъра на външните работи Кристиан Вигенин да координира кампания за осигуряване на подкрепа за кандидатурата.

МВнР всъщност не започва работа по това отсега. Сондажи вече са правени и според източници две от петте държави, постоянни членки на Съвета за сигурност, са съгласни с кандидатурата. Изненадващо или не, тези две държави са Русия и Китай. За да бъде предложен един кандидат за гласуване в Общото събрание, той трябва да е подкрепен и от петте постоянни членки, което прави компромисите доста трудни. Обикновено генералните секретари са представители на второстепенни държави и се ротират между регионите на света. Според преценката на българските дипломати сега е ред на rзточноевропейската група да предложи свой кандидат, тъй като е нямала досега. Това вероятно значи, че и други страни от региона ще представят кандидати (Словения например мисли за бившия президент Данило Тюрк).

Интересно е дали този път шансовете на Бокова ще нараснат, така както стана преди избора й за ЮНЕСКО. Тогава за водещ кандидат се сочеше египетският представител, но екстремни изказвания срещу евреите му отнеха подкрепата на САЩ и други държави. Интересно е също така, че през 2009 г. правителството на ГЕРБ положи доста усилия, за да подкрепи Бокова, докато сега Бойко Борисов използва раздразнението си след срещата с другите партийни лидери, за да обвини кабинета "Орешарски", че действа нагло, като поставя от свое име кандидатури. Така или иначе изборите са чак през 2016 г., така че лобирането за българския кандидат ще се върши от следващия кабинет.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  izabell avatar :-|
  izabell

  Много добра кандидатура.Успех на Ирина Бокова,вярваме че ще успее да се пребори и за генерален секретар на ООН.

 • 2
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  Отлична новина. В ЮНЕСКО и в ООН никой не се интересува от честите в българските медии инсинуации по отношение произхода на Бокова, а я оценяват по действията й. Като дипломат и ръководител на ЮНЕСКО оценките за дейността й са отлични, тя е от редките мениджъри, които дори и в поляризирани ситуации търсят консенсус и обикновено съумяват да го постигнат. За един Генерален Секретар на ООН това е незаменимо качество. Другите спрягани от Източна Европа имена не са сериозна конкуренция за Бокова, "опасност" има от страна на Хелън Кларк, бивш министър-председател на Нова Зеландия, която също проявява апетит към креслото на Бан Ки Мун. Кларк предприе радикални бюджетни съкращения в мироподдържащите операции на ООН и поради това получи одобрение от страна на онези, които настояват за радикални съкращения в бюджета на ООН. От една страна това е плюс - Кларк е от типа "желязна лейди", от друга страна обаче за поста Генерален Секретар на ООН по-подходящ е по-гъвкав кандидат тъй като по презумпция шефът на ООН трябва да е склонен към компромиси. Тук Бокова е с две обиколки пред Кларк. Освен това вече от 20-ина години се говори за жена-шеф на ООН, време е. Ако Европейският Съюз застане зад кандидатурата на Бокова - трудно ми е да си представя, че тя няма да получи поддръжката на Великобритания и Франция, други двама от постоянните членове в Съвета за Сигурност. Остават САЩ. Имала ли е досега Бокова проблеми със САЩ? Аз поне не се сещам за такива. Ирина Бокова начело на ООН ще е голяма чест и високо признание за България. От сърце й пожелавам успех.

 • 3
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  То пък някой ще избере това комуне за шег на ООН пък чак пък и на света. Глупости на таркалета.

 • 4
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  До коментар [#3] от "Нефертити":

  "за шег" (?)

  "пък чак пък" (?)

  в едно изречение.

  За трети клас успя ли да вземеш диплома?

 • 5
  marov_d avatar :-|
  marov_d

  Не трябва да се допуска повече дъщеря на един комунистически сатрап да заема каквито и да е постове - това е гавра със съдбите на хиляди българи! Необходимо е покаяние и свеждане на глава от тази личност - само това е достойното поведение на човек, осъзнал греховете, в които е заченат и израснал!!!

 • 6
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  ПДо коментар [#2] от "zmuz":
  Днес в световните медии имаше интересна дискусия по повод обявяването на палестинско село за паметник на ЮНЕСКО в областта на древното напояване. Политическият характер на този ход се състои в това че Израел планира там да се построи стена и охранителни съоръжения. С този ход г- жа Бокова прави едно силно и популярно сред много страни заявление, но създава и силни врагове. Интеесно какво ще е развитието...

 • 7
  zumz avatar :-|
  zumz

  До коментар [#6] от "daskal1":

  В голямата политика или която и да е голяма игра в живота - предприемачество, лична, творческа - няма как да постъпваш така, че всички да те харесват. Ако всички те харесват - почти във всички езици има колоритни определения какво представляваш:) Винаги ще има такива, които одобряват действията ти и такива - които не ги одобряват, понякога - никак. Нормално е - ако се занимаваш с нещо голямо - да имаш не само много симпатизанти, но и много врагове/недоброжелатели. То дори и само няколкото коментара под текста тук показват валидността на това правило:) Някъде в предишна публикация четох (ако правилно е цитирано) изказване на ББ, в което той уж нямал нищо против издигането на кандидатурата на "кой да представя България в ООН", но не бил доволен, че не било съгласувано с него. Сладур - "кой да представял България в ООН" - той явно и представа си няма за какъв пост я предлагат Ирина Бокова. Още веднъж - смятам, че дори само официалното издигане на кандидатурата й е много правилна стъпка и от сърце й пожелавам успех.

 • 8
  tulsa avatar :-|
  тулса

  Интересно инфо,но става дума за относително отдалечени в бъдещето събития...Съвсем свежа новина обаче е избирането на йорданския принц ( и бивш претендент за поста на генсек..)Ал Хюсеин за секретар на ООН по правата на човека.Щял да ашладиса традиционните мюсюлмански ценности с мулти култито ...Всичко това ще засие в цветовете на...дъгата.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал