Новите лица в надзора на ББР

В ръководството на държавната банка влизат Николай Неновски, Деница Кирова и Емил Караниколов

Емил Караниколов
Емил Караниколов    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Емил Караниколов
Емил Караниколов    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Общото събрание на акционерите на Българската банка за развитие (ББР) е избрало нови членове на надзорния съвет на институцията в петък, 4 юли. Основен акционер в банката с 99.99% от капитала е Министерството на финансите, но нито от ведомството, нито от банка съобщиха за промените въпреки важния момент, в който те стават факт (виж тук).

В състава на надзорния орган влизат икономистът Николай Неновски, началникът на политическия кабинет на финансовия министър Деница Кирова и изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов. Те ще заемат местата на избраните в надзора на банката през април 2013 г. (т.е. преди поемането на управлението от правителството Орешарски) Дияна Драгнева-Иванова, Румен Порожанов и Стефан Белчев.

Николай Неновски е икономист с дълъг професионален опит в областта на банките, финансите и икономиката. Той е дългогодишен преподавател в Университета по национално и световно стопанство, като в момента води лекции във френския университет CRIISEA, Université de Picardie. Бил е икономически съветник на президента Георги Първанов, съветник на финансовия министър в кабинета "Станишев" Пламен Орешарски, член на управителния съвет на БНБ през периода 2002 - 2008 г., като е работил в централната банка от 1996 до 2002 г.

Деница Кирова е началник на политическия кабинет на настоящия финансов министър Петър Чобанов, а преди това е била негов главен секретар, докато той беше председател на Комисията за финансов надзор.

Преди десетина дни Емил Караниколов коментира пред "Капитал Daily", че е поканен преди два-три месеца от финансовото министерство за член на надзорния съвет на ББР. Той застана начело на приватизационната агенция през май 2010 г., т.е. при правителството на ГЕРБ. Завършил е право в УНСС през 2001 г. Две години по-късно става юрисконсулт в общинската фирма "Туристическо обслужване". От 2004 до 2006 г. работи като юрисконсулт в Столичната община.

Още от Капитал