Бойко е по-смел, отколкото плешив

Как някои български медии правят пресилени грешки в превода

Някога "попал в газету" беше популярен израз на гордост, че някой е бил забелязан от пресата. Това приятно гадене под лъжичката вероятно е изпитал Бойко Борисов, който се появява в мимолетна, но не маловажна роля в мемоарите на Хилъри Клинтън "Трудни решения". Книгата беше публикувана преди четири месеца, но тази седмица CNN извадиха като акцент оплакванията на бившия американски държавен секретар и бивша първа дама, че макар да е обиколила 112 страни и да е на ти с повечето световни лидери, медиите по-често се интересуват от прическата й. За илюстрация Клинтън използва срещата си с Борисов в София през февруари 2012 г.

"Г-жо секретар, много се разтревожих, когато видях тв кадрите, в които слизате от самолета. Шефът на кабинета ми ме брифира, че когато косата ви е изпъната назад, сте в лошо настроение", предава Клинтън разговора си с Борисов. После обяснява: "Погледнах по-скоро плешивия премиер министър, усмихнах се и му казах: "Просто ми отнема малко повече време да си оправя косата, отколкото на вас."

Темата с прическата на Клинтън беше популярна още тогава. "Хилъри неведнъж е казвала, че когато иска да свали една новина от първа страница, променя прическата си (разбирай към по-лошо)", писа тогава "Труд", явно брифиран за важния дипломатически знак от екипа на Борисов. 

Случаят щеше можеше да мине с поредното потупване по гърдите на Бойко Борисов. За мемоари, които бяха критикувани в американските медии, че са основно name-droping (афиширане на познанства с важни хора), макар и в леко комична светлина, в тях присъства българският премиер, но не и румънският президент, гръцкият премиер, камо ли македонският. Ако, разбира се, в. "24 часа" не бяха направили подозрителна грешка в превода. Там вместо "по-скоро плешивия" (mostly bald) се появява "обикновено смелия" (bold) премиер министър. Вярно, двете думи са близки, но от контекста на написаното е пределно ясно за какво става дума. Грешка може да се допусне само ако някой много е искал да направи това. 

Още от Капитал