Recycle bin

Теми от седмицата, които съзнателно прескочихме

   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова

Загриженост вляво

Представители на Младежкото обединение в БСП раздадоха в парламента "морални" тефтери на партиите, които в петък подкрепиха правителството – ГЕРБ, Реформаторски блок, Патриотичен фронт и АБВ. "Подарихме тези тефтери, в които депутатите да си записват поетите от тях ангажименти, защото няма нищо по-морално за един политик от това да изпълнява обещанията си", обясни инициативата председателят на младите социалисти Вероника Делибалтова.

По думите й доверието в институциите е нарушено и народните представители от 43-то НС имат мисия да защитят авторитета на институцията. "Вярвам, че ние от БСП - лява България чрез законодателните ни инициативи ще защитим интересите на нашите избиратели, а и на целия български народ", каза още младежкият лидер. Тя връчи първия тефтер на депутата от ГЕРБ Менда Стоянова.

Младежите не обясниха, защо собствената им партия не получава подобни тефтери, тъй като и тя би трябвало да защитава интересите на българските граждани. И също трябва да демонстрират принципност на решенията си в пленарна зала, когато се гласуват важни закони. А и спазване на обещание точно от БСП, хайде моля ви се!

Волен Сидеров премиер

Активисти от партия "Атака", организирани в протестно шествие, посрещнаха в петък сутринта новото правителство пред парламента. Малобройна, но по атакистки шумна и провокативна група привърженици на Волен Сидеров надуваше вувузели с цветовете на Русия и развяваше български знамена. "Протестираме срещу правителството, което не е на националното спасение, а на националното погребение", каза Гален Ганчев от "Атака". Според него в парламента са влезли абсолютно всички национални предатели.

Целта на "Атака" да влезе в новините и да се открои като бунтарски фактор и опозиция в сегашния парламент бе до голяма степен постигната благодарение на вниманието, с което я удостоиха националните телевизии и останалите медии, предаващи на живо случващото се в пленарната зала поради откровената скука преди гласуването на новото правителство.

В акцията, силно охранявана от полицията, участват стотина души - бивши депутати на "Атака" и активисти на партията, докарани от провинцията, които твърдят, че искат Волен Сидеров да е премиер или президент и той да им вдигне пенсиите и заплатите. Няма какво да се добави.

В американската армия негри

Думата "негър" е премахната от устава на американската армия, тъй като "определенията на расова основа вече са остарели и политически некоректни",  пише Time. В последната версия на устава на армията на САЩ, представена на 22 октомври, спрямо афроамериканските военнослужещи се употребява думата "негър", считана в САЩ за оскърбителна и расистка.

Представителят на въоръжените сили на САЩ Бен Гарет каза в четвъртък, че "американската армия се гордее с това, че в нейните редици се отнасят с достойнство и уважение към всеки, независимо от неговата раса, цвят на кожата, религия, пол и страна на произход" и съобщи, че е публикувана нова версия на устава.

В края на септември пък шведската обществена телевизия SVT обяви, че пуска ново редактирано DVD издание на легендарния детски сериал от 1969 г. "Пипи Дългото чорапче". От сериала са изрязани всички сцени и фрази, които могат да бъдат възприети като расистки или обидни.

В сцените, в които популярната героиня на Астрид Линдгрен нарича баща си "крал на негрите", ще се чува само "крал". Епизодът, в който Пипи играе на "китайци" и си дърпа очите, също е изрязан.

Абе това не ви ли идва малко в повече, а?

Още от Капитал