Recycle Bin

Теми от седмицата, които съзнателно прескочихме

Скрийншот
Скрийншот    ©  Скрийншот
Скрийншот
Скрийншот    ©  Скрийншот

Филмът не бил шведски, а съветски

Агенция ПИК достигна нови журналистически върхове, след като обяви, че новината на седмицата за първото в историята кацане върху комета е дело на руски учени. Малката подробност е, че проектът за 1.3 млрд. евро е на Европейската космическа агенция, в която участват учени от много държави. Може би причина за объркването на журналистите от "най-четения сайт" е "руското" име на кометата - "67Р/Чурюмов-Герасименко", която била открита през 1969 г. от съветски астрономи. Или пък заблуждението им се крие в източника, който цитират в новината си - "РИА Новости". Естествено, грешката не беше подмината от коментарите под статията, където един форумец написа: "Това ми прилича на оня виц, където филмът не бил шведски, а съветски, не бил сексуален, а социален..." Два дни след публикуването на материала в сайта ПИК най-накрая смени заглавието си за руските учени с по невинното "Невероятно! За пръв път земна сонда каца върху комета". Важното е да има удивителна.

Да се помолим за Кобрата

Българските медии изпаднаха в истерия преди мача на Кубрат Пулев за световната титла с Владимир Кличко. Всяка маловажна новина за подготовката в България беше отразявана с подробности и заплашваше да засенчи безспорния успех на спортиста. То не бяха молебени в Асеновград, клипове в метрото и предсказания на врачки. Специален камион беше паркиран пред националния стадион "Васил Левски", върху който фенове на Кобрата писаха пожелания към него, а след това тръгна да циркулира из столицата. Сайтът "Блиц" смята за добро предзнаменование факта, че при подготовката си в Берлин Пулев спи в хотел "Кубрат" на българина Кубрат Панев. Сайтът "Актуално" цитира отец Йордан от Асеновград, според когото "няма българин, който в събота вечерта спокойно да си легне в леглото или да се изпъне на топлия диван и да не му трепне сърцето". Той отслужи водосвет, за който използва ръкавици от времето на аматьорския период на Кубрат Пулев. "В храма днес присъстваха и военни от близкото поделение, възрастни жени, хора на отговорни постове", казва "Актуално". "Както Давид победи Голиат, както Господ нареди на гладиатора Нестор - иди и победи любимеца на императора, срази го, така и Кубрат Пулев ще победи. Да се помолим за победата му", завърши отец Йордан. Хубаво е българинът до повдигне своя дух, ама хайде и малко доза смирение да има, а?

И България има своята Анджелина

Новите министри продължават да разкриват екипите си и любимото занимание на медиите е да следят за всяко назначение. Най-голям интерес през седмицата привлече новият началник-кабинет на министъра на спорта Красен Кралев. Айлин Дахилова-Василева е наи-известна като... "българската Анджелина Джоли". Според знайни и незнайни сайтове приликите с холивудската звезда са очевадни. В "Капитал" се опитахме да открием някакви близки черти между двете, но не успяхме и затова се фокусирахме върху автобиографията на Дахилова-Василева. Тя е завършила право във Варненския свободен университет. До неотдавна беше сочена за приближена на Касим Дал и дори през 2011 г. създаде група в негова подкрепа след изключването му от ДПС. На последните избори обаче се яви като номер две в русенската листа на "Движение 21" на Татяна Дончева. Сегашното правителство не е първият й престой в държавната администрация - от 2001 до 2005 г. работи в Министерството на земеделието като съветник. Занимавала се с инвестиции в областта на инфраструктурата. Аре де.

Още от Капитал