Новите сгради на годината

Античният стадион "Филипопол" спечели гласовете на публиката в 13-то издание на едноименния конкурс

   ©  Капитал
   ©  Капитал

Реконструкцията на античния стадион "Филипопол" в Пловдив получи голямата награда на публиката в 13-то издание на конкурса "Сграда на годината". Проектът, който представлява възстановка на изграденото през II век съоръжение, беше избран в онлайн гласуване. Вота си за него са дали 3623 души от общо участвали 12 427. В новото издание на конкурса участваха 77 нови и реконструирани сгради, завършени през 2014 г. и разделени в различни категории. Конкурсът се организира от "Градът медиа груп" под патронажа на Министерството на регионалното развитие. Председател на журито беше зам.-министърът Деница Николова.

Бизнес сградите

В категорията за индустриален проект голямата награда получи "Италчименти груп България" за реконструкцията на инсталация за клинкер и цимент на "Девня цимент". Победителите при сградите с обществено предназначение бяха два - офис кулата Infinity Tower на столичния бул. "България" беше отличена в категорията, а реконструираният офис на "Теленор България" взе приза за иновативна концепция. Германският инвеститор "Витте аутомотив" получи награда за завода си за части за автомобилната индустрия в Русе в категорията "Производствени и логистични сгради". В тази за търговски сгради победи Sofia Ring Mall. При сградите с елементи на зелена архитектура победител е Сграда 1 от логистичен парк East Ring в София. При хотелските и ваканционните комплекси спечели ВИП апарт хотел "Аполония ризорт" край Черноморец, а при здравните сгради призът отиде при болничен комплекс "Пълмед" в Пловдив. За най-добър жилищен проект беше отличена групата от редови еднофамилни къщи в София с инвеститор "Асентив мениджмънт".

Култура и социални дейности

"Арена Ботевград" получи приза за най-добър спортен обект, а при сградите на образованието победител е учебният комплекс на Американско-английската академия край село Лозен.

Още от Капитал