Виктор Векселберг е най-богатият човек в Русия

Съоснователят на Renova Group измества от върха Алишер Усманов

Виктор Векселберг
Виктор Векселберг    ©  Reuters
Виктор Векселберг
Виктор Векселберг    ©  Reuters

Съоснователят на руския конгломерат Renova Group Виктор Векселберг вече е най-богатият човек в Русия, изчисляват анализаторите от базираната в Сингапур изследователска компания Wealth-X. Той измества от челната позиция в списъка на петимата най-заможни руснаци създателя на "Металоинвест холдинг" Алишер Усманов.

Състоянията на двамата се промениха в резултат от западните санкции спрямо Русия заради конфликта в Украйна, спадащите цени на петрола и поевтиняването на рублата. Така към момента нетното състояние на Векселберг се оценява на 14.7 млрд. долара. Това е с близо 1 млрд. долара повече от богатството на Усманов, който загуби 4.5 млрд. долара, или близо 25%, от състоянието си в периода март-декември 2014 г. За същия период богатството на Векселберг се е свило с едва 200 млн. долара, отбелязват от Wealth-X.

На трета позиция в класирането е инвестиционният могул Михаил Фридман, чието състояние се оценява на 12.5 млрд. долара. Между март и декември миналата година то се е стопило с 2.7 млрд. долара, или около 18%.

Само двама от магнатите, попадащи в списъка на петимата най-заможни руснаци, са успели да увеличат активите си за изминалите месеци. Богатството на олигарха Роман Абрамович е нараснало със 100 млн. долара и вече се оценява на 12.7 млрд. долара. Собственикът на английския футболен клуб "Челси" не понесе толкова негативи от санкциите и кризата с рублата, тъй като повечето му активи са свързани с компании извън Русия. Така например стойността на притежаваните от инвестиционното му дружество Millhouse индустриални компании Norilsk Nickel и Evraz се е увеличила съответно с 27% и със 130% от март 2014 г. досега, отбелязват авторите на класацията.

Най-много измежду попадналите в топ 5 обаче е спечелил главният изпълнителен директор и основен акционер в металургичния и енергиен конгломерат "Северстал" Алексей Мордашов, чието състояние се е увеличило с 1.6 млрд. долара, или 15.84%, от март насам, като достига 11.7 млрд. долара.

Още от Капитал