Recycle bin

Темите от седмицата, които съзнателно прескочихме

   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова

С диплома и стикер

На Главната улица в Пловдив ще могат да свирят и пеят само музиканти, които представят диплома за завършено музикално образование и получат стикер от общината, съобщи БНТ и новината моментално обиколи интернет пространството. Администрацията в града под тепетата заимствала тази практика от градове като Лос Анджелис, Милано, Мадрид и Виена. Подборът на улични музиканти по ценз е заради домакинството на Пловдив като европейска столица на културата през 2019 г. Градът е разделен на три зони, за да няма дискриминация на образовани и самоуки музиканти. В Зона А са Главната улица и Старият град, където ще свирят само дипломирани музиканти. Тези, които не са специалисти, но са участвали в конкурси и музикални форуми, ще могат да свирят в зона Б. Тя покрива Цар-Симеоновата градина и площад "Централен". Зона С обхваща останалите квартали на Пловдив. Там ще се насочват всички, които се самоопределят като артисти, но нямат нужните документи. И за трите зони обаче изпълнителите трябва да разполагат с баджове със снимки, съобщава news.bg. Не включихме тази новина сред основните теми, защото не сме виждали музиканти с баджове със снимки във Виена и с диплома, изложена до тях.

Туристическа стратегия

В рамките на два поредни дни министърът на туризма Николина Ангелкова напипа правилната линия за реклама на България. На 24 март тя съобщава във фейсбук страницата си, че се е срещнала с Кармену Вела, европейски комисар по въпросите на околната среда, морското дело и рибарството и двамата обсъдили възможностите за привличането на повече туристи чрез морските индустрии и перспективите пред круизния туризъм. Съобщението обаче е натрупало едва четирийсетина харесвания, а министърката е на една ръка разстояние от еврокомисаря. На Благовещение  туристическият министър обаче събира харесванията на 130 приятели със снимка, на която е прегърната от холивудската звезда Джерард Бътлър. "Срещнах се с Джерард Бътлър благодарение на приятелите си от Ню Бояна Филмс Студиос. Разказах му за България и го поканих, ако има време, лично да се запознае с красотата и историята на нашата страна", пише министърката на български и английски, като включително е харесала страницата на актьора във фейсбук и го е тагнала. Взаимност обаче и през следващите дни нямаше, защото последната снимка на талантливия актьор с 2.755 млн. последователи там е от Дубай на 22 март. Не отразихме новината, защото явно имаме проблем с туристическата стратегия.

Събраха се

Сагата около жените на футболните национали Николай Михайлов и Валери Божинов придоби нов обрат. След като по веднъж си размениха плеймейтката Николета Лозанова и фолкпевицата Алисия, накрая се оказаха двамата заедно. Михайлов и Божинов спят в две отделни спални на апартамент по време на лагера в Правец преди двубоя с Италия от европейските квалификации. Нападателят дори публикува съвместна снимка, кръстена "моят брат" сякаш, за да потвърди, че са братя по съдба. Досега според народния фолклор двамата бяха просто баджанаци. Първо Михайлов имаше връзка с Лозанова, а Божинов с Алисия, от която има син. След това Божинов привлече при себе си Лозанова и също ѝ направи дете. Като контражест Михайлов живееше четири години с Алисия. От известно време и двамата са разделени с досегашните си половинки. А на Алисия и Лозанова им остава да реализират единствената останала конфигурация - двете да заживеят заедно.

Още от Капитал