Милиард и един запори

Комисията за конфискация поиска от съда да блокира всички активи на Цветан Василев

   ©  Анелия Николова
   ©  Анелия Николова

Примката около шията на бившия собственик на КТБ Цветан Василев продължава да се затяга. След като миналата седмица стана ясно, че са запорирани жилищата на Василев в София и Созопол, във вторник Capital.bg установи, че Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) е поискала от съда да запорира дяловете на бившия банкер във "Виваком". Искът на КОНПИ е за 963 047 999 лв.

Това е цялата сума от дялове, акции, наличности по банкови сметки и др. активи. Запорът е вписан в Търговския регистър на 8 юни, понеделник, видно от партидата на "Вива телеком България" по искане на КОНПИ Благоевград въз основа на обезпечителна заповед на СГС по образувано изпълнително дело срещу InterV Investment - Люксембург. Искът е общо за 963 млн. лв. От пресцентъра на КОНПИ или не знаеха за поисканите запори, или не желаеха да отговорят за мотивите на комисията. Служителка отговори на въпрос на "Капитал", че "ако има запор, ще бъдете уведомени." Изречението беше повторено три пъти въпреки уточняващите въпроси.

Има и още нещо. Ден по-рано КОНПИ са предприели същите действия и спрямо други дружества, в които Цветан Василев има пряко участие - "Бромак", "Тръст Василев", "Фина-Ц". Във всичките случаи претенцията е за въпросния почти 1 млрд. лв. И при трите дружества това е третият поред запор върху дяловете. Първият е пак от комисията за конфискация, но е направен миналата есен, втори е този на НАП от края на март 2015 г., когато агенцията си направи обезпечение върху повечето ключови български дружества от орбитата на Василев, включително и БТК.

Според Закона за КОНПИ подобни действия могат да бъда предизвикани срещу лица, които се разследват или са обвиняеми, и когато случаят е като този с Цветан Василев, който е разследван за източване на 206 млн. лв от КТБ.

Още от Капитал