Висш маоистки съвет

Вдъхновени от главния прокурор кадровиците на съдебната власт решиха да обадят правосъдния министър на премиера

   ©  Велко Ангелов
   ©  Велко Ангелов

Театърът на абсурда, наречен Висш съдебен съвет (ВСС), започва да се превръща в ежедневие. В опит да атакуват за пореден път правосъдния министър Христо Иванов кадровиците на Темида на последното си заседание взеха решение да го "обадят" на премира Бойко Борисов.

Поводът е изказване на министъра от понеделник, че обсъждането на съдебната реформа със съдиите от пловдивския апелативен район е преминало като "партийно събрание в Северна Корея", имайки предвид, че на него са се изказвали предимно административни ръководители на съдилищата от региона.

Дебатът, който продължи около час, беше маркиран от Сотир Цацаров, който цитира покойния лидер на Китайската комунистическа партия Мао Цзедун.  Главният прокурор първо припомни, че преди да стане министър, Христо Иванов е оприличил проведения от Цацаров функционален анализ на прокуратурата на "документ на централния комитет на комунистическата партия", а след това заяви "Нека не възприемаме подхода, че който не е с нас, е против нас. Нека да цъфтят 100 цветя. Нека има 100 мнения по закона за съдебната власт. Целта на министъра явно е да цъфти само неговото цвете", перифразирайки лозунга от ранния маоизъм "Нека разцъфтят 100 цветя, нека си съперничат 100 школи".

Думите на Цацаров предизвикаха реакция от члена на съвета Галина Карагьозова, която отбеляза, че хунвейбините на Мао са виновни за смъртта на хиляди интелектуалци по време на "Културната революция" (всъщност близо 200 хиляди души) и използването на подобен цитат не е уместно.

Последва реплика на главния прокурор, който обвини Карагьозова, че е "недочела" и впоследствие разказа за реформите на Дън Сяопин, който бил приключил "Културната революция".

Членът на съвета Милка Итова призова позицията срещу Христо Иванов да бъде изпратена и до Европейската комисия, но предложението й не беше прието, за разлика от това на Димитър Узунов, който заяви, че "премиерът трябва да е запознат с поведението на министъра си."

Още от Капитал