Алехандро Платер оглавява Telekom Austria

Аржентинският мениджър официално е назначен за главен изпълнителен директор на собственика на "Мобилтел" след напускането на Ханес Аметсрайтер

Telekom Austria
Telekom Austria    ©  Telekom Austria
Telekom Austria
Telekom Austria    ©  Telekom Austria

Алехандро Платер официално е новият номер едно в Telekom Austria Group (TAG). От 1 август той ще наследи Ханес Аметсрайтер, чието напускане беше обявено в средата на юни. Оттогава Платер изпълняваше временно функциите на главен изпълнителен директор на групата. От австрийската компания, която е собственик на българския мобилен оператор "Мобилтел", съобщават още, че числеността на управителния й съвет ще бъде намалена от трима на двама души, отбелязва Bloomberg.

След напускането на Аметсрайтер австрийската държава, която е един от основните акционери в Telekom Austria с дял от 28.4%, не излъчи нов кандидат за поста, като по този начин на практика отстъпи повече контрол на мажоритарния собственик – America Movil на мексиканския милиардер Карлос Слим, която държи 59.7% от акциите. Самият Платер беше номиниран за управителния съвет на телекома от America Movil през март, като оттогава заема поста главен директор "Операции" в компанията. Аржентинският мениджър има дългогодишен опит в телекомуникационния сектор, предимно в шведската телеком група Ericsson, за която работи от 1997 г. От Telekom Austria съобщават, че Платер ще запази и досегашната си позиция, а Зигфрид Майрхофер остава главен директор "Финанси".


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал