Уан Цзиенлин и краят на "фантазията"

Китайското правителството трябва да се откаже от опитите си за висок растеж на икономиката, смята милиардерът

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Китайският милиардер Уан Цзиенлин обяви в четвъртък, че е време правителството на страната да се откаже от всякакви "фантазии" за запазване на високите темпове на растеж на икономиката. По думите му ключовото е растежът да бъде "устойчив и защитен", съобщава Economic Times.

Изказването на Уан, който е сред най-богатите хора в страната, идва на фона на усилията на Пекин да овладее срива на капиталовия пазар в страната, който в началото на седмицата повлече след себе си и световните борси. В понеделник фондовият пазар в Шанхай се срина с 8.5%, а нетното състояние на предприемача, който е създател и председател на имотния и инвестиционен конгломерат Dalian Wanda Group, намаля с 3.6 млрд. долара само за ден.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  chicago514 avatar :-|
  chicago514

  Китайският милиардер Уан Цзиенлин обяви в четвъртък, че е време правителството на страната да се откаже от всякакви "фантазии" за запазване на високите темпове на растеж на икономиката. По думите му ключовото е растежът да бъде "устойчив и защитен", съобщава Economic Times.И те стигнаха до истината.

 • 2
  2.5 avatar :-|
  2.5

  "Това, върху което сривът на пазара оказва ефект, е нашата психология, числата за обема на богатството ни или цената на акциите, притежавани от мен и от други висши мениджъри. Това е психологически ефект"

  За да заформи психологическа закалка, може да се пробва да дари част от богатството си, като г-дата Бъфет и Гейтс!
  😀

 • 3
  thelastghost avatar :-?
  Ghost

  Всяко едно, подобно изказване нали си давате сметка, че създава "Ефектът на пеперудата"...
  Аз, просто не искам китайците да са толкова много...нищо повече...

 • 4
  ijj avatar :-?
  ijj

  "Официалната цел на Пекин е за ръст на икономиката със 7% за 2015 г., което ще е най-ниският растеж от повече от две десетилетия. Според редица анализатори обаче реалният темп на нарастване на китайския БВП ще е доста по-нисък, от порядъка на 5%."

  Любопитно е, че се говори за такъв голям ръст на БВП. Защото ако се погледне например ръста на енергопотреблението в Китай, той е само 0,7% за първото шестмесечие на 2015 г. в сравнение с първото шестмесечие на 2014 г. Данните са от:

  http://www.scmp.com/news/china/economy/article/1843975/chinas-energy-consumption-rises-07pc-first-half-2015-energy

  И тъй като чудеса в енергийната ефективност за една година не се случват, а няма данни и за някакво бягство от енергийно интензивните отрасли в китайската икономика, тези данни показват много по-малък ръст в натурални показатели в сравнение с ръста на един финансов показател, какъвто е БВП. Разбира се, енергопотреблението не е представително за всички натурални показатели - макар че на практика присъства в цялото стопанство и също и в битовия сектор. Но тази голяма разлика между ръста на енергопотреблението и ръста на БВП показва, че понякога финансовите показатели дават едностранчива (и дори малко изкривена) картина на действителността.

 • 5
  1mp avatar :-|
  1mp

  "Уан Цзиенлин обяви в четвъртък, че е време правителството на страната да се откаже от всякакви "фантазии" за запазване на високите темпове на растеж..."

  Да се откаже, да се откаже, ама колко да се откаже? Ако няма растеж от около 8%, не могат да бъдат интегрирани в "модерен" Китай около 600 млн. китайци които живеят в бедните райони. И тогава какво ще се случи, ви е бедна фантазията.
  Наплива на бежанци в Европа ще изглежда като бебешка закачка.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Шоу и бизнес

Шоу и бизнес