Хариет Грийн ще отговаря за интернета на нещата в IBM

Бившият главен изпълнителен директор на туроператора Thomas Cook ще оглави и новото подразделение за образование в технологичния гигант

Thomas Cook
Thomas Cook    ©  Thomas Cook
Thomas Cook
Thomas Cook    ©  Thomas Cook

Близо година след като напусна поста на главен изпълнителен директор на британския туроператор Thomas Cook, Хариет Грийн се присъединява към екипа на технологичния гигант IBM. Тя ще стане вицепрезидент и генерален мениджър на две нови бизнес подразделения в американския технологичен гигант, чиято дейност ще е свързана с т.нар. интернет на нещата и с образованието, съобщава Financial Times.

Обособяването на новите звена идва на фона на отчетената от IBM негативна серия от 13 последователни тримесечия на падащи приходи. Компанията опитва да отдели по-нерентабилните си хардуерни бизнеси, за да се фокусира върху по-бързоразвиващи се начинания, сред които облачните услуги и анализът на данни, отбелязва изданието.

От IBM съобщават, че новото звено за образование ще започне работа през тази година. Подразделението за интернет на нещата пък беше създадено през март и в момента има 2000 служители, чиято работа Грийн ще ръководи.

"Интернетът на нещата ще помогне на компаниите и на правителствата да отключат нови области на възможности и растеж на всяко едно равнище", коментира новият вицепрезидент на IBM. "По същия начин образованието се трансформира чрез технологиите и IBM е невероятно добре позиционирана да помогне на лидерите в областта да позволят на тази промяна да се случи", допълва тя.

Преди да поеме управлението на Thomas Cook през юли 2012 г., Хариет Грийн беше главен изпълнителен директор на компанията за дистрибуция на електронни компоненти Premier Farnell, а преди това е работила и за американския доставчик за компютърния бизнес Arrow Electronics. Оттеглянето й от ръководството на Thomas Cook беше оповестено през ноември 2014 г., а през юни тази година стана ясно, че ще получи бонус от 5.6 млн. паунда от туроператора, припомня Financial Times.

От напускането й насам британската компания е изправена пред обществен натиск заради смъртта на две деца – Боби и Кристи Шепърд, на шест и седем години, които починаха от натравяне с въглероден диоксид по време на организирана от Thomas Cook ваканция в Корфу преди девет години. Грийн беше начело на управлението, когато компанията опита да блокира разследване на смъртта им с мотива, че в Гърция тече съдебен процес по случая. В отговор на последвалата остра критична реакция за действията на компанията във връзка с трагедията, от туроператора обявиха в края на май, че ще направят значително дарение за посочени от родителите на двете деца благотворителни каузи. Грийн също дари една трета от бонуса си, пише още FT.

Още от Капитал