Български стартъп е сред победителите на предприемаческия форум South Summit

Платформата за организиране на изображения Imagga беше отличена в категория "Технологии за големия бизнес"

В следващите месеци Imagga ще открие и офис в САЩ, разказа управителят Георги Къдрев.
В следващите месеци Imagga ще открие и офис в САЩ, разказа управителят Георги Къдрев.    ©  Цветелина Белутова
В следващите месеци Imagga ще открие и офис в САЩ, разказа управителят Георги Къдрев.
В следващите месеци Imagga ще открие и офис в САЩ, разказа управителят Георги Къдрев.    ©  Цветелина Белутова

Българският стартъп Imagga, който разработва платформа за анализ и организиране на изображения, е сред победителите в международния форум за предприемачи от Южна Европа и Южна Америка South Summit 2015, проведен между 7 и 9 октомври в Мадрид. Дружеството получи наградата за най-успешна стартираща компания, която предлага иновативни технологични решения, предназначени за големия бизнес (Tech for Big Players Award). Отличията на победителите бяха връчени от испанския крал Фелипе VI, а Imagga е единственият между тях, който не е представител на испански говореща страна.

В тазгодишното издание на конкурса участваха над 1800 кандидата, от които журито избра 100 финалисти от 15 държави. През септември те са преминали през тренировъчни и менторски програми, а в първия ден на форума представиха идеите си пред публиката от потенциални инвеститори и бизнес партньори. Във финалната стотица попадат и още две български компании – Novalogy, която разработва умните очила AYO и мобилно приложение, които помагат за по-добър сън и възстановяване след дълги пътувания, както и създателите на специална приставка за тоалетни чинии Kuknall.

"След това бяха селектирани по няколко финалиста във всяка от категориите – в нашата бяха избрани шест компании финалисти, които на втория ден направиха и по още една презентация, преди да бъдат избрани окончателните победители в четирите категории, които бяха обявени на церемония на третия ден", разказва управителят на Imagga Георги Къдрев, който е един от основателите на компанията заедно с Христо Георгиев, Павел Андреев и Ставри Николов.

Разработваната от Imagga технология позволява автоматичното разпознаване на обекти и концепции в снимки и тяхното категоризиране чрез добавяне на описания и ключови думи. Това дава възможност на бизнесите, които работят с големи масиви от изображения, да ги използват много по-лесно и да монетизират огромните количества дигитални данни, които съхраняват.

Създадената през 2009 г. компания работи предимно за чуждестранни клиенти, като по думите на Къдрев около 30% от тях са от САЩ. Ето защо компанията възнамерява скоро да се позиционира на американския пазар и чрез физическо присъствие. Отделно от това плановете й са да засили и дейностите си по активно привличане на нови клиенти, като за целта разшири и екипа си за продажби. САЩ ще останат сред основните пазари, но освен това дружеството ще търси и клиенти от Азия, а също и от Европа, разказва мениджърът. Сред целевите браншове, към които компанията гледа, пък са интерактивните рекламни кампании, както и т.нар. digital asset management, или възможността за анализ и управление на големи каталози от снимки.

До момента Imagga е привлякла външно финансиране за общо 335 хил. евро, като сред инвеститорите й са гръцкият фонд за стартиращи компании The Open Fund (35 хил. евро), фондът LAUNCHub (200 хил. евро) и бизнес ангели, базирани в България и в Силициевата долина (общо 100 хил. евро).

Още от Капитал