Изпълнителният директор на "Софийска вода" Бруно Рош е подал оставка

Новият регионален директор на френската компания майка Veolia за България е Фредерик Фарош

Напускането на Бруно Рош става след уличаването му в корупция в Румъния през октомври.
Напускането на Бруно Рош става след уличаването му в корупция в Румъния през октомври.    ©  Мария Съботинова
Напускането на Бруно Рош става след уличаването му в корупция в Румъния през октомври.
Напускането на Бруно Рош става след уличаването му в корупция в Румъния през октомври.    ©  Мария Съботинова

Изпълнителният директор на "Софийска вода" Бруно Даниел Пол Рош (на снимката) се е оттеглил от поста си през декември 2015 г., става ясно от публикувани в Търговския регистър документи. Той беше начело на българското дружество от април 2014 г., а от средата на миналата година пое и поста на регионален директор на френската компания майка Veolia за България и Румъния.

Оставката му е била приета от борда на директорите на "Софийска вода" на проведено на 7 декември заседание. Рош е освободен и от поста си на член на управителния орган. На заседанието на борда за прокурист е назначен зам. изпълнителният директор на дружеството Арно Филип Франсоа Валто де Мулиак, се вижда още от информацията в регистъра.

Напускането на мениджъра става след уличаването му в корупция в Румъния през октомври. Според прокуратурата в Букурещ в периода 2008 - 2014 г., когато управляваше румънската компания за комунални услуги Apa Nova, която също е част от групата на Veolia, той е използвал фиктивни договори с други дружества за сериозни суми с цел купуване на влияние сред представители на румънски институции. В резултат на действията му от 2000 г. до 2014 г. увеличението на цената на водата в Букурещ е било с 1400%, а приходите на Apa Nova са нараснали от 6 млн. евро на 167 млн. евро, пише Mediapool.

Според публикувано на интернет страницата на "Софийска вода" съобщение считано от 15 декември 2015 г. за регионален директор на Veolia за България е назначен Фредерик Фарош. До момента той заемаше поста главен изпълнителен директор на бизнес направление "Енергия" във Veolia за България и Румъния. През последните осем години той е заемал различни ръководни позиции в структурата на френската група в България, Румъния, Полша, Литва, Чехия и Франция. В периода май 2013 – юли 2014 г. беше генерален директор за България на енергийните дружества с бранда "Далкия" на групата, които от миналата година работят под бранда "Веолия енерджи" и които управляват топлинната мрежа във Варна.

Още от Капитал