От конкурсно начало до конкурсен край

Внезапен тест осветли роднинските връзкарски назначения в градския съд

От години конкурсите за съдийски или прокурорски помощници са пример за шуробаджанащина
От години конкурсите за съдийски или прокурорски помощници са пример за шуробаджанащина    ©  Shutterstock
От години конкурсите за съдийски или прокурорски помощници са пример за шуробаджанащина
От години конкурсите за съдийски или прокурорски помощници са пример за шуробаджанащина    ©  Shutterstock

"Това е съпругата", "това е синът", а "това е зетят"... Горе-долу това са коментарите, които се чуват в съдебната система, когато излезе поредното класиране от поредния конкурс за съдийски или прокурорски помощници. Идеята на този немагистратски пост е да подпомага съдиите или прокурорите във всекидневната им работа. От години конкурсите за тази длъжност, която е изцяло под шапката на админстративното ръководство на съда или прокуратурата, са пример за шуробаджанащина.

През седмицата стана ясно, че ръководството на Софийския градски съд е провело изненадващ тест на съдебните помощници. Резултатите са показателни - 14 от 25 съдебни помощници, държали атестационните тестове в Софийския градски съд, не са издържали теста. Сред скъсаните са Доника Лазарова - съпруга на бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, която няма да бъде освободена, защото има дете под три години.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  evpetra avatar :-?
  evpetra

  Много ми е интересно по чия инициатива е бил проведен този тест? Направо невероятно - такава изненада, сигурно досега такава проверка на компетенциите не е правена. Приятна изненада!

 • 2
  darogi avatar :-|
  Огнян

  Новия председател, съдия КАЛОЯН ТОПАЛОВ

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  Примерът е крайно положителен и трябва да взаимстваме от него за другите ведомства. Примерно същия тест в прокуратурата, при бившите колеги на Д.П. в следствието. А за ДАНС, контраразузнаване и подобни агентурни служби бих препоръчал един тест английски базово ниво, да видим на какъв език агентурата се ориентира в международната сигурност.

 • полувишис

  ужасно!

  виждате ли, защото настоявам за закон за лустрацията? и защо държа за изритване от държавните постове на семействата и децата на всички червени министри, депутати и шефове на агенции, олигарси, прокурори и съдии.

  всички тези хора са пиявици, престъпници и гниди, които на "държавна" работа не правят нищо в полза на обществото. всяко тяхно деяние там е за да подкрепят някаква престъпна дейност.

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  Oх, сетих се за още едно ведомство, където проверката ще придобие характера на публична гавра. За РВД говоря. На 200 диспечери 1000 човека "ръководен персонал" със заплати 3 до 30 пъти на техните. Началници са все пак, не може да си играем на орЕхи. Та, едно леко въпросниче, ама с най-идиотски въпроси тип "кое е най-близкото до Бургас летище?" , "кой е кодът на летище София?", "нуждае ли се делтапланер от въздушен коридор?". И после резултатите в пресата.

 • 6
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Съпругата на галоша Светлозар Лазаров няма да бъде освободена защото има дете под 3 години. Моля?!? Какво извинение е това? От тази некадърница ще зависят човешки съдби, но тя няма да прояви нито един грам срам, и ще продължава важно, важно да се мандахерца из коридорите на Софийски градски съд, само защото вместо морал има дете под 3 години?!!!!? Това май най-добре илюстрира защо след повече от 1300 години, все още не можем да направим държава от тази сбирщина...

 • 7
  red.mary avatar :-(
  red.mary

  Същото се казва и след конкурсите за магистрати - зет, снаха, син, дъщеря и пр. до 9-то коляно.
  Същото се казва и след т. нар. конкурси за нотариуси, ЧСИ-та. Няма случайни. Има една отвратителна магистратска номенклатура, която се въпроизвежда до безкрай. В резултат - няма достатъчно читави хора в системата. Има няколко читави и това е.

 • 8
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  Калоян Топалов показеа на практика как може да се направи реална лустрация, без да има нужда от конкретен закон за това. Сега да направят и 1 фитнес тест в МВР и ей ти я готова реформата там.

 • 9
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  А има ли възможност на съдиите и на прокурорите да се направи внезапен тест?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал