Китайският конкурент на Disney

Увеселителният комплекс Wanda World на милиардера Уан Цзиенлин ще си съперничи с тематичния парк, който американският конгломерат открива край Шанхай през юни

Търговският център в комплекса
Търговският център в комплекса    ©  Reuters
Търговският център в комплекса
Търговският център в комплекса    ©  Reuters

Силна музика, напомняща основната мелодия на филмовата поредица "Карибски пирати", ознаменува през миналата седмицата откриването на увеселителния комплекс Wanda World в югоизточния китайски град Нанчан. Въпреки приликата със саундтрака от многомилионния франчайз на Walt Disney новото съоръжение ще опита да се наложи като "представител на китайската развлекателна култура в лицето на навлизащите чуждестранни влияния", пише британският Guardian.

Зад начинанието, в което са инвестирани 3 млрд. долара, стои най-богатият човек в азиатската страна – строителният предприемач Уан Цзиенлин, и неговият конгломерат Dalian Wanda. А самият проект влиза в пряка конкуренция с увеселителния парк Shanghai Disney, който американският развлекателен и медиен конгломерат Walt Disney ще открие през юни край най-гъстонаселения град в страната и който ще бъде най-големият по рода си в света, като общата инвестиция в него е за 5.5 млрд. долара.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал