Най-големите предизвикателства пред корпоративните гиганти в САЩ

Увеличаващите се регулации и динамичните технологични промени са най-съществените изпитания за компаниите от Fortune 500

Създателят на Amazon Джеф Безос печели възхищението на най-много от колегите си
Създателят на Amazon Джеф Безос печели възхищението на най-много от колегите си    ©  Reuters
Създателят на Amazon Джеф Безос печели възхищението на най-много от колегите си
Създателят на Amazon Джеф Безос печели възхищението на най-много от колегите си    ©  Reuters

Увеличаващите се регулации и динамичните технологични промени са най-съществените предизвикателства пред най-големите компании в САЩ. За това говорят резултатите от проучване на списание Fortune сред главните изпълнителни директори на дружествата в изготвяната от изданието годишна класация Fortune 500 на корпоративните гиганти в страната. Отговори на изпратения през май до тях въпросник са дали 71 от мениджърите.

"Бързият темп на технологичните промени" е проблемът, който е бил посочван най-често като "най-голямото предизвикателство" пред компаниите. Ако обаче към тези данни се добавят и отговорите, в които динамичното развитие на технологиите е определяно от мениджърите като "едно от нашите топ три или четири предизвикателства", то отстъпва челната позиция на "увеличените регулации", отбелязва главният редактор на Fortune Алан Мъри. Така за 69% от корпоративните лидери в САЩ по-високата степен на намеса на държавата в бизнеса е "най-голямото" или "едно от нашите топ три или четири" предизвикателства, докато бързите темпове, с които се случват промените в технологиите, събират 65% от гласовете. Челната тройка се допълва от киберсигурността с 58%, а останалите проблеми, с които бизнесът трябва да се справи, са споменавани доста по-рядко – многообразие в управлението 21%, активизъм от страна на акционерите 15%, конкуренция от Китай 15% и конкуренция от стартиращи компании 8%.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал