Имената на седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Имената на седмицата

Йовко Атанасов

Имената на седмицата

В рубриката на "Капитал Daily" събираме информацията за управленските промени и новини за лидерите на бизнеса в България и по света от изминалите седем дни

3923 прочитания

Йовко Атанасов


Новите мениджъри

Петя Терзиева е новият директор "Комуникации" в "Нова броудкастинг груп", съобщават от медийната група. Тя ще отговаря за връзките на компанията с обществеността, за инициативите й, които са свързани с корпоративната и социалната отговорност, както и за корпоративните комуникации в рамките на организацията. Новият мениджър има над 16-годишен опит в областта, като е заемала различни ръководни позиции в BTV Media Group (преди Balkan News Corporation). Терзиева има магистърска степен по "Връзки с обществеността" от СУ "Св. Климент Охридски" и специализация по мениджмънт.
Марина Тафра е новият управител на "BASF България", съобщават от местната дъщерна компания на световния лидер в химическата индустрия. Тя заменя на поста оттеглящата се Валентина Диканска, която бе начело на бизнеса в страната от декември 2011 г., а преди това в продължение на близо 10 години бе мениджър "Финанси и администрация" в дружеството. От своя страна Тафра е част от екипа на BASF от 18 години и в този период заема различни ръководни позиции в структурата на групата. По образование тя е икономист, като е завършила "Финанси и счетоводство" в Сплитския университет в Хърватия.
Маринис Стратопулос е новият председател на Съвета на директорите на Обединена българска банка (ОББ). Той ще замени на поста главния изпълнителен директор на финансовата институция Стилиян Вътев, който в момента изпълнява и двете длъжности. Промяната е в резултат на приетия през март 2016 г. от борда на ОББ Кодекс за корпоративно управление, според който за председател се избира член на съвета без изпълнителни функции. Стратопулос е в състава на управителния орган на ОББ от февруари 2014 г., като освен това е генерален директор "Международна дейност" на Групата на National Bank of Greece, която е собственик на българската банка.
Катя Димитрова бе избрана за нов председател на Българската асоциация на ПР агенциите (БАПРА) на мястото на основателя на ПР агенция Intelday Solutions Деница Сачева, която стана заместник-министър на труда и социалната политика. Димитрова е основател и собственик на ПР агенция "Интеримидж" и управляващ партньор на една от първите комуникационни агенции в България – създадената през 1992 г. "Интерпартнерс комюникейшънс". Има магистърска степен по масови комуникации от УНСС, както и специализации по ПР и кризисен мениджмънт от Белгия и Германия.
От 1 юни Йовко Атанасов поема управлението на технологичната компания Lenovo за България, към която се присъединява през 2013 г. като мениджър "Потребителска техника" за страната. Той има над 15-годишен професионален опит, като в продължение на над шест години е част от екипа на Samsung Electronics, а преди да влезе в технологичния сектор, е работил за "Кауфланд България" и "Метро кеш енд кери България". Атанасов е бакалавър по "Индустриален мениджмънт" и има магистърска степен по бизнес администрация. Завършил е и Executive MBA в Университета в Амстердам.
Минният гигант Anglo American избра Брус Клийвър за главен изпълнителен директор на подразделението си за диаманти De Beers. Той ще поеме поста от 1 юли, като ще наследи оттеглящия се след пет години начело на бизнеса Филип Мелие. До 2015 г. 51-годишният Клийвър беше изпълнителен директор на De Beers, като отговаряше за стратегията и търговските отношения на компанията, а от миналата година е директор "Стратегия и бизнес развитие" на Anglo American, отбелязва Forbes. Базираният в Лондон и Йоханесбург минен гигант притежава 85% от акциите на De Beers.
Френската група за луксозни стоки LVMH избра Фабио д'Анджелантонио за следващия главен изпълнителен директор на производителя на кашмир Loro Piana, който придоби през юли 2013 за 2.7 млрд. евро. Новият мениджър, който ще поеме поста от 1 септември, е бивш маркетингов директор на италианския производител на луксозни очила Luxottica и има богат опит в развитието на брандове. Той ще наследи Матийо Брисе, който бе натоварен със задачата да интегрира Loro Piana в структурата на групата на LVMH след сделката отпреди три години, отбелязва Bloomberg.

Още истории

Местните власти и регулаторите в страните от ЕС би трябвало да подложат финансовите си институции на стрес тестове за устойчивостта им на кибератаки, смята председателят на Европейския банков орган (EBA) Андреа Енриа. В коментар за Reuters той посочва, че банките може да бъдат принудени да държат допълнителен капиталов буфер за защита срещу нарастващата заплаха от кибератаки във финансовия сектор. По-рано тази година неидентифицирана група хакери успя да пробие системата за междубанкова комуникация SWIFT и да открадне 81 млн. долара от централната банка на Бангладеш, припомня агенцията.
Актьорите Салма Хайек, Ричард Гиър и Джордж Клуни (от ляво надясно на снимките) бяха наградени на специално събитие във Ватикана от папа Франциск за дейността си по насърчаването на създадената по инициатива на папата благотворителна организация за образование на младежи Scholas Occurrentes. Фондацията свързва технологиите с изкуствата, като има за цел постигането на социална интеграция. "Знаменитостите могат да пренасят важни ценности", коментира Лорена Бианкети, която е сред организаторите на събитието, като допълва, че актьорите са се съгласили да бъдат посланици на един от проектите на фондацията в областта на изкуството.
Управляваната от Рос Макевън Royal Bank of Scotland (RBS) ще съкрати 450 работни места в опит да преструктурира и свие дейността си във Великобритания, съобщава Bloomberg, като се позовава на запознат с плановете на финансовата група източник. "RBS се превръща в по-малка и фокусирана върху Обединеното кралство банка, като в хода на този процес преструктурираме поддържащите си услуги, за да съответстват по-добре на бизнеса, в който се превръщаме. Тези промени за съжаление означават и някои загуби на работни места", се казва в разпространено от банката съобщение, в което не се посочват конкретни числа, предава още агенцията.
Deutsche Boerse може да се превърне в мишена за придобивания, ако планираното й сливане с Лондонската фондова борса (LSE) за 30 млрд. долара се провали, предупреждава главният изпълнителен директор на германския борсов оператор Карстен Кентегер. По думите му при неуспех на сделката базираната в Чикаго CME Group, чиято пазарна капитализация от 33 млрд. долара е два пъти по-висока от тази на Deutsche Boerse, може да се окаже кандидат-купувач, предава Reuters. Пред журналисти Кентегер посочва още, че сделката с LSE няма да бъде финализирана преди първото тримесечие на 2017 г. заради интензивните регулаторни проверки.
Мениджърът на най-голямата банка в света по активи – китайската Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), се оттегля от поста си, съобщиха от финансовата институция пред фондовата борса в Шанхай, където се търгуват акциите й. 63-годишният Цян Циенцин ще бъде наследен на поста председател от настоящия президент и зам.-председател на контролираната от китайското правителство банка Юи Хуиман. Според местното бизнес списание Caixin Цян ще оглави новосъздадена компания, чиято цел ще е да набира финансиране за инфраструктурни проекти в Европа, предава сингапурският финансов всекидневник The Business Times.
Главният изпълнителен директор на Playboy Enterprises Скот Фландърс напуска изданието, което проучва възможностите за промяна в собствеността си, пише Wall Street Journal. На поста му временно ще застане Бен Кон, управляващ партньор в компанията за дялови инвестиции Rizvi Traverse Management, която държи мажоритарния дял от акциите на популярното еротично списание. Под ръководството на Фландърс Playboy взе стратегическото решение да се откаже от голите снимки и да се фокусира върху журналистическото съдържание в опит да повиши продажбите си. Мениджърът ще остане в борда на компанията и ще запази 5-6% дял, посочва източник на WSJ.
Председателят и главен изпълнителен директор на френската Gameloft Мишел Гиймо възнамерява да се оттегли от постовете си, след като акционерите подкрепиха предложението за враждебно изкупуване на създадената от него компания за компютърни игри от местната медийна и телеком група Vivendi, съобщава Bloomberg, като цитира запознат с темата източник. В сряда от френския борсов регулатор AMF съобщиха, че Vivendi вече държи около 56% от акциите на Gameloft. След като загубиха битката, Гиймо и братята му трябва да решат как най-добре да защитят другата си компания за игри - Ubisoft Entertainment, от нежеланата прегръдка на Vivendi, пише агенцията.
Дългогодишният лидер на Procter & Gamble (P&G) Алън Джордж Лафли ще се оттегли следващия месец от поста на председател и ще бъде наследен от главния изпълнителен директор Дейвид Тейлър, предава Bloomberg. През ноември 2015 г. Лафли сложи край на втория си мандат като главен изпълнителен директор на световния гигант в производството на продукти за дома, но остана в борда, за да подпомогне по-плавната промяна в управлението. Мениджърът беше начело на P&G в периода 2000-2009 г., след което се пенсионира, но през 2013 г. oтново оглави управлението, за да съживи финансовото състояние на компанията и да намери нов ръководител на бизнеса.

Новите мениджъри

Петя Терзиева е новият директор "Комуникации" в "Нова броудкастинг груп", съобщават от медийната група. Тя ще отговаря за връзките на компанията с обществеността, за инициативите й, които са свързани с корпоративната и социалната отговорност, както и за корпоративните комуникации в рамките на организацията. Новият мениджър има над 16-годишен опит в областта, като е заемала различни ръководни позиции в BTV Media Group (преди Balkan News Corporation). Терзиева има магистърска степен по "Връзки с обществеността" от СУ "Св. Климент Охридски" и специализация по мениджмънт.
Марина Тафра е новият управител на "BASF България", съобщават от местната дъщерна компания на световния лидер в химическата индустрия. Тя заменя на поста оттеглящата се Валентина Диканска, която бе начело на бизнеса в страната от декември 2011 г., а преди това в продължение на близо 10 години бе мениджър "Финанси и администрация" в дружеството. От своя страна Тафра е част от екипа на BASF от 18 години и в този период заема различни ръководни позиции в структурата на групата. По образование тя е икономист, като е завършила "Финанси и счетоводство" в Сплитския университет в Хърватия.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.