Имената на седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Имената на седмицата

Стефан Карагяуров

Имената на седмицата

В рубриката на "Капитал Daily" събираме информацията за управленските промени и новини за лидерите на бизнеса в България и по света от изминалите седем дни

4677 прочитания

Стефан Карагяуров


Новите мениджъри

Стефан Карагяуров е новият оперативен директор на "Софика груп". Той ще ръководи пряко оперативната дейност на най-голямата аутсорсинг компания в България, която от 2014 г. е част от групата на американския технологичен холдинг TeleTech. Новият мениджър ще работи в директна връзка с Томас Монахан, който преди месец пое управлението на бизнеса на дружеството в България и Македония. Карагяуров има над 10-годишен управленски опит в ИТ, телеком и аутсорсинг индустрията – работил е за компании като HPE, Honeywell, Т-Mobile, On Process Technology USA и EXL Services.
Веселина Маркова поема поста маркетинг мениджър за България в MasterCard от 1 юни 2016 г. Тя има 11-годишен опит в областта на маркетинга, комуникациите, събитийния мениджмънт, връзките с обществеността и маркетинговите проучвания, съобщават от компанията за картови разплащания. Маркова е заемала позиции като мениджър "Маркетинг и продуктово развитие", направление "Банкиране на дребно" и ръководител "Реклама и комуникации" в банковия сектор, както и маркетинг и PR специалист в "Ди Ви асет мениджмънт". Тя има магистърска степен по маркетинг от УНСС и магистърска степен "Връзки с обществеността" от Софийския университет "Св. Кл. Охридски".
Мирча Медару ще заеме новосъздадения пост на ръководител "Спортни продукции" за Централна и Източна Европа в Discovery Networks, съобщиха от медийната група, която управлява и спортните канали Eurosport. Той ще е базиран в Букурещ и освен за румънския ще отговаря и за пазарите в още 12 страни, сред които България, Унгария, Хърватия, Словения, Сърбия и Чехия. Мениджърът има над 15 години опит в областта на консултантските услуги и на управлението на операции на телевизионни програми. Работил е за компании като TV/SBS Broadcasting, TV Sport/ Realitatea TV и Pro TV/Central European Media Enterprises (CME).

Още истории

Ана Мавродиева от УНСС е победител в петото издание на конкурса по одит за студенти "Млад одитор 2016", организиран от Висшето училище по застраховане и финанси и одиторските компании "Ейч Ел Би България" и "Захаринова и партньори". Инициативата има за цел да популяризира професията сред младите хора и да подчертае ролята на одита за икономиката на страната. В тазгодишното й издание участваха над 160 студенти от 18 висши учебни заведения в България и в чужбина. На второ място се класира Митко Парушев от ПУ "Паисий Хилендарски", а трети стана Савомир Ботев от УНСС.
Президентът на "Мусала софт" Елена Маринова стана член на Почетния съвет на Международната награда на херцога на Единбург (The Duke of Edinburgh’s International Award) за България. Наградата е създадена преди над 60 години от съпруга на британската кралица Елизабет II принц Филип и представлява програма за личностно развитие и постижения за младежи между 14- и 24-годишна възраст от над 140 държави по света. Членове на почетните съвети в отделните страни са публични личности, които са ангажирани с развитието на таланта на младите и креативни хора и които работят за подпомагането и развитието на инициативата в съответната държава.
Главният финансов директор на германската авиогрупа Lufthansa Симоне Мене изненадващо обяви, че ще се оттегли от поста, считано от 31 август. Съобщението идва на фона на мащабната програма за преструктуриране, с която Lufthansa опитва да свие разходите си и да възвърне позициите си на фона на все по-агресивната конкуренция, отбелязва Wall Street Journal. Германската група губи пазарен дял при късите си полети за сметка на нискотарифните Ryanair и easyJet, а бизнесът й при по-дългите дестинации отстъпва позиции пред превозвачи от Близкия изток като Emirates и Qatar Airways.
Главният изпълнителен директор на британската търговска верига Asda Анди Кларк се оттегля от поста през следващия месец. Това се казва в изненадващо изявление на собственика - американската компания Walmart. Наследник на Кларк ще бъде Шон Кларк, който в момента е президент и главен изпълнителен директор на Walmart - Китай, ще поеме тази работа в Asda. Walmart също така обяви, че Роджър Бърнли ще стане заместник главен изпълнителен директор на Asda и главен оперативен директор на веригата супермаркети, когато се присъединява към компанията през октомври. Анди Кларк е работил за Asda повече от две десетилетия, като през последните шест години беше главен изпълнителен директор.
Благотворителният търг за частен обяд с американския милиардер Уорън Бъфет беше спечелен тази година с оферта за над 3.4 млн. долара, съобщи AP. Победителят пожела да остане анонимен. Той предложи 3 456 789 долара за правото да обядва с известния бизнесмен. Така се повтори рекордът от 2012 г., когато търгът беше спечелен със същата сума. Едноседмичното наддаване по eBay започна в неделя. Приходите от търга отиват за базираната в Сан Франциско благотворителна фондация "Glide", която се грижи за бездомници. Бъфет и първата му съпруга Сузи, починала през 2004 г., са работили като доброволци за фондацията и милиардерът и до днес подпомага организацията.
Управителят на гръцката централна банка Янис Стурнарас призова кредиторите на страната да преработят ключов елемент на новия спасителен заем на Атина. В статия за Financial Times той твърди, че амбициозните цели за бюджетен излишък, договорени с лявото правителство на СИРИЗА, са "нереалистични и социално непостижими". Стурнарас призова за "нова сделка", която да намалява фискалния излишък преди плащанията по дълга, който Атина трябва да постигне – от 3.5% до 2% от БВП, започвайки от 2018 г. По-ниската цел ще позволи "по-балансиран микс от икономически политики с акцент върху намаляването на данъците, насърчавайки частни инвестиции и допринасяйки за устойчив темп на растеж", смята той.
Френската енергийна компания Total планира да купи белгийския производител на зелена енергия Lampiris. Това съобщава Reuters, като се позовава на публикация във в. De Standaard. Ръководената от Патрик Пуйан компания е една от участващите в търга за белгийската фирма, която е основана през 2003 г. от Бруно Венанци и Бруно Вандершурен. Според изданието преди три години Gimv-XL и SRIW са закупили по 16.5% в Lampiris, като всяка от двете компании е инвестирала по 40 млн. евро. От Total и Lampiris са отказали коментар.
Американските банки, които са изправени пред по-строги правила, са по-силни в сравнение с много от чуждестранните си конкуренти и ще "засмучат" бизнеса. Това прогнозира главният изпълнителен директор на Bank of America Брайън Мойнихан, цитиран от Bloomberg. "След финансовата криза от 2008 г. преминахме през сериозно преструктуриране. Сега големите американски банки са "добре капитализирани, доста ликвидни и си умират за бизнеса", каза банкерът на събитие във Вашингтон. "Смятам, че други части на света преоформят банковите си системи в момента. Ние сме печелившите от това", допълни той.
Основателят на Alibaba Group Holding Джак Ма смята, че китайски фалшификати днес са по-добре направени от оригиналните стоки и това затруднява усилията за премахване на имитациите от най-големите онлайн платформи за пазаруване в страната, съобщава Bloomberg. Световните марки отдавна разчитат на Китай и на други места за производство на евтини стоки, които да подобрят маржовете им. Но същите тези заводи са станали особено хитри през годините и сега използват интернет, включително и платформите на Alibaba, за да продават своите продукти директно на потребителите, заяви Ма по време на конференцията на компанията с инвеститорите. Той обяви, че Alibaba е най-добрата в света по отношение на борбата с продажбите на фалшификати.
Ръководителят на британската инженерна компания Rolls-Royce изпрати писмо до служителите си с призив да подкрепят оставането на Великобритания в ЕС, изтъквайки, че американските конкуренти не са изправени пред рисковете, свързани с евентуален Brexit, предаде Reuters. "Заехме обществена позиция, че като компания Rolls-Royce вярва, че нашите клиенти, нашите доставчици и нашите служители имат полза от членството на Великобритания в ЕС и че е в интерес на компанията страната да остане член", изтъква генералният директор Уорън Ийст в имейл до 23 хил. британски служители на предприятието. Европа представлява една трета от оборота на Rolls-Royce, а за компанията работят и 14 хил. души в континентална Европа. Airbus също изпрати писмо до британските си служители, за да ги предупреди за рисковете от евентуален Brexit.
За да изкарате годишната заплата на Кристиано Роналдо в "Реал", трябва да сте започнали работа през... 143 година, т.е. преди 1873 години. Но ако искате да ви плащат като на Лионел Меси от "Барселона", ще трябва да сте започнали през 124 година преди Христа, т.е. преди 2140 години. И всичко това, ако в България имате годишна брутна заплата от 9700 лева – според Международната организация на труда толкова е средният доход в страната. Тези суми станаха повод BBC да създаде един от най-оригиналните продукти на онлайн журналистиката през миналата година - брояч, чрез който всеки може да сравни своите доходи с тези на 30 звезди от британския и континенталния европейски футбол.
Мексиканският телекомуникационен магнат Карлос Слим пусна собствена безплатна образователна онлайн платформа, която по думите му ще даде възможност на всеки с интернет достъп до познания и обучения. Използването на Aprende.com (от испанския глагол "уча") ще бъде освободено и от такси за мобилен трафик за клиентите на телекомуникационните компании на милиардера Telmex и America Movil. Мексиканската образователна система е сред най-слабо представящите се измежду 34-те страни, членуващи в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, отбелязва британският Daily Mail.

Новите мениджъри

Стефан Карагяуров е новият оперативен директор на "Софика груп". Той ще ръководи пряко оперативната дейност на най-голямата аутсорсинг компания в България, която от 2014 г. е част от групата на американския технологичен холдинг TeleTech. Новият мениджър ще работи в директна връзка с Томас Монахан, който преди месец пое управлението на бизнеса на дружеството в България и Македония. Карагяуров има над 10-годишен управленски опит в ИТ, телеком и аутсорсинг индустрията – работил е за компании като HPE, Honeywell, Т-Mobile, On Process Technology USA и EXL Services.
Веселина Маркова поема поста маркетинг мениджър за България в MasterCard от 1 юни 2016 г. Тя има 11-годишен опит в областта на маркетинга, комуникациите, събитийния мениджмънт, връзките с обществеността и маркетинговите проучвания, съобщават от компанията за картови разплащания. Маркова е заемала позиции като мениджър "Маркетинг и продуктово развитие", направление "Банкиране на дребно" и ръководител "Реклама и комуникации" в банковия сектор, както и маркетинг и PR специалист в "Ди Ви асет мениджмънт". Тя има магистърска степен по маркетинг от УНСС и магистърска степен "Връзки с обществеността" от Софийския университет "Св. Кл. Охридски".

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK