Имената на седмицата

В рубриката на "Капитал Daily" събираме информацията за управленските промени и новини за лидерите на бизнеса в България и по света от изминалите седем дни

Атанас Урджанов
Атанас Урджанов
Атанас Урджанов
Атанас Урджанов

Новите мениджъри

Атанас Урджанов е новият председател на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ). От ноември 2015 г. той е директор операции в "Белла България" и отговаря за всички развойни процеси и планове в производствените структури на хранителния холдинг, за който работи от създаването му през 1997 г. Мениджърът, който по образование е икономист, е член на контролния съвет на браншовата асоциация от 2010 г., а в периода 2013 - 2016 г. бе и неин заместник-председател. Освен на АМБ той е и член на управителния съвет на Съюза по хранителна промишленост.
Даниела Делева влиза в управлението на свързваната с Делян Пеевски строителна компания "ПСТ груп", става ясно от вписване в Търговския регистър. Тя заема мястото на сочения за дясна ръка на депутата от ДПС в дружеството Цветан Цонев (на снимката), който подаде оставка в началото на май. Делева беше началник на кабинета на транспортния министър в първото правителство на ГЕРБ Александър Цветков. Съпругът й Аспарух Делев е собственик на специализираната в жилищно строителство компания "Делар".
Тамара Валуа е новият директор "Комуникации" на WizzAir, съобщават от най-големия нискотарифен авиопревозвач в Централна и Източна Европа. Тя ще бъде базирана в Будапеща и ще се отчита за дейността си пред корпоративния директор на компанията Оуен Джоунс. Валуа има предишен професионален опит в областта на бързооборотните стоки и автомобилите, като е работила за конгломерата за потребителски стоки Colgate-Palmolive, автомобилния гигант General Motors и сингапурската онлайн туристическа агенция Agoda.com. В екипа на WizzAir се присъединява през 2013 г. като мениджър корпоративни комуникации.
От 1 септември Джордж Михалопулос ще поеме поста главен търговски директор на най-големия нискотарифен авиопревозвач в Централна и Източна Европа Wizz Air. Той ще замени оттеглящия се след 12 години в авиокомпанията Гергю Абран и ще се отчита на главния й изпълнителен директор Йозеф Варади. Михалопулос е част от екипа на Wizz Air от 2010 г., когато се присъединява като директор "Ценообразуване и управление на приходите", а през 2015 г. става директор "Развитие на мрежата, планирането и продажбите". Преди това 35-годишният мениджър е работил за авиокомпаниите Flybaboo и Blu-Express.
От 1 септември Касим Кутай ще застане начело на датската холдингова компания Novo, която е основен акционер във фармацевтичната Novo Nordisk. Дружеството е един от световните лидери в производството на инсулини и продукти за лечение на диабет, като има бизнес и в България, където е собственик на "Ново Нордиск фарма". Кутай има 25-годишен опит в инвестиционното банкиране с фокус върху сектора на здравеопазването, в това число фармация, биотехнологии, медицински технологии и услуги. В момента е партньор в инвестиционната банка Moelis&Co., а преди това в продължение на 18 г. е работил за Morgan Stanley.
Матю Мърфи ще е новият главен изпълнителен директор и президент на производителя на чипове Marvell Technology. Той ще поеме ръководството от 11 юли и ще замени начело на компанията съоснователите й Сехат Сутарджа и Уайли Даи, които бяха принудени да се оттеглят през април след разследване, което повдигна въпроси около начина на управление на дружеството от страна на топ мениджмънта, припомня Reuters. Мърфи се присъединява към екипа след 22 години в производителя и търговец на интегрални схеми Maxim Integrated Products.
Главният оперативен директор на френския телеком Altice Мишел Комб е повишен до главен изпълнителен директор, като промяната влиза в сила незабавно. Комб заменя начело на управлението Декстър Гои, който оглавява бизнеса в САЩ и ще се фокусира върху интегрирането на придобитите от Altice компании на американския пазар. Сред тях е и кабелният оператор Cablevision, чиято покупка срещу 10 млрд. долара телеком групата на милиардера Патрик Драхи ще финализира тази седмица. Самият Драхи ще се оттегли от президентския пост в Аltice и ще оглави нов консултативен съвет, който ще задава стратегическите цели на компанията.
Съоснователят и главен изпълнителен директор на конкурентната на Uber компания за споделени пътувания Lyft Логан Грийн ще влезе в съвета на директорите на платформата за онлайн пазаруване eBay. Новият най-млад член на борда – на 32 – е привлечен заради опита му в изграждането на пазарна платформа в доминиран от мобилните технологии свят, в който т.нар. икономика на споделянето придобива все по-значима роля. Откакто се отдели от платежния гигант PayPal преди година, eBay се опитва да се справи със застоя на приходите си и да се конкурира по-успешно с лидера в онлайн търговията на дребно Amazon, oтбелязва Fortune.

Още истории

Главният оперативен директор на "А Дейта Про" Ивелина Ламбова прие отличието за "Аутсорсинг компания на годината", присъдено на фирмата в първото издание на наградите на Българската аутсорсинг асоциация. Дружеството, в което мажоритарен акционер е издателят на "Капитал" Иво Прокопиев, спечели и приза за работодател на годината в сектора на изнесените услуги. За иновативна компания на годината журито определи "Консентрикс сървисиз България", а "Юнифай сървис център" получи признание като "Център за споделени на услуги на годината".
Цветомира Лачева е освободена от длъжността член в борда на директорите на "София тех парк". На нейно място ще бъдат назначени двама нови директори, става ясно от протокол на общото събрание на акционерите на дружеството, което управлява първия високотехнологичен парк в България. Лачева, която е работила по финансирани със средства от ЕС проекти за регионално развитие и три години е била ръководител в изпълнителната агенция ФАР към МРРБ, бе назначена от министъра на икономиката Божидар Лукарски заедно с Йолиан Иванов и Пламен Накев, след като предишният изпълнителен директор на "София тех парк" Елица Панайотова подаде оставка.

1.1

млрд. йени (10.2 млн. долара) е било възнаграждението на главния изпълнителен директор на японския автомобилен производител Nissan Motor Карлос Гон за изминалата фискална година, съобщават от компанията. Това е с 3.5% повече в сравнение с година по-рано. Отделно от това Гон, който заема поста на главен изпълнителен директор и на партньора на Nissan – Renault, е получил 7.2 млн. евро за 2015 г. от френския производител. Размерът на възнаграждението му редовно е обект на критики от страна на френското правителство, което притежава над 18% от правата на глас в Renault, припомня Reuters.
Хонконгският милиардер Ли Ка-шинг оглави новия кръг за набиране на финансиране за 40 млн. долара от германската компания за мобилни финансови услуги Number26, която има амбиции да се превърне в паневропейска банка. Берлинският стартъп опитва да пресъздаде банкирането на дребно в смартфоните на потребителите, предлагайки различни услуги като теглене на средства, депозити и овърдрафт, без да е необходимо посещение на банков клон или банкомат. Създаденото през 2015 г. приложение е налично в осем държави и вече има над 200 хил. потребители, като оперира чрез банковия лиценз за германия на технологичния си партньор Wirecard.
Акциите на японския интернет и телеком гигант SoftBank Group се повишиха с 2.6% в сряда, след като главният изпълнителен директор Масайоши Сон обяви, че ще остане начело на бизнеса. Във вторник вечерта той съобщи, че президентът Никеш Арора, който бе смятан за негов наследник на върха, ще се оттегли от поста. От известно време 58-годишният Сон обмисля вариантите за свой наследник и затова преди две години привлече Арора от Google, който обаче често бе критикуван заради инвестиционните си решения. По думите на Сон това не е оказало влияние за оттеглянето му, предава Wall Street Journal.
Испанският банков гигант Banco Santander ще напусне корейския пазар в опит да свие разходите си чрез преструктуриране на глобалната си дейност, съобщава местният Korea Herald, като се позовава на източник от финансовата институция. Според информацията до края на годината най-голямата банка от еврозоната по пазарна капитализация ще затвори клона си в Сеул, а част от служителите й ще бъдат прехвърлени в Хонконг. Решението на управляваната от Хосе Антонио Алварес Santander е поредният пример за световна финансова институция, която прекратява или свива дейността си в Корея след Goldman Sachs, Barclays and Royal Bank of Scotland, отбелязва изданието.
Главният изпълнителен директор на най-голямата вериги универсални магазини в САЩ – Macy’s, Тери Лундгрен ще се оттегли догодина от поста си, който заема от 2003 г., и ще влезе в ролята на изпълнителен председател на компанията, съобщава Wall Street Journal. Неговата позиция начело на управлението ще бъде заета от досегашния президент на дружеството Джеф Дженет. През май Macy's отчете най-слабите си тримесечни продажби от рецесията от 2008 г. насам, което отново подклади страховете за ритейл сектора в страната. За последните 12 месеца акциите на веригата са загубили близо половината от стойността си, отбелязва WSJ.

Още от Капитал