Дженифър Лорънс е най-скъпоплатената актриса

Дамите в топ 10 на класацията на Forbes са спечелили общо 205 млн. долара за година

Приходите на Дженифър Лорънс са почти една четвърт от общите постъпления на дамите в челната десетка
Приходите на Дженифър Лорънс са почти една четвърт от общите постъпления на дамите в челната десетка    ©  Reuters
Приходите на Дженифър Лорънс са почти една четвърт от общите постъпления на дамите в челната десетка
Приходите на Дженифър Лорънс са почти една четвърт от общите постъпления на дамите в челната десетка    ©  Reuters

Топ 10 по приходи

в млн. долара

1. Дженифър Лорънс, 46

2. Мелиса Маккарти, 33

3. Скарлет Йохансон, 25

4. Дженифър Анистън, 21

5. Фан Бингбинг, 17

6. Чарлийз Терон, 16.5

7. Ейми Адамс, 13.5

8. Джулия Робъртс, 12

9. Мила Кунис, 11

10. Диипика Падуконе, 10

За втора поредна година Дженифър Лорънс е начело на класацията на списание Forbes за най-печелившите актриси в света. За периода от юни 2015 до юни 2016 г. тя е получила общо 46 млн. долара преди облагане с данъци и такси. Приходите й са с 11.5% по-малко в сравнение с предходните 12 месеца, но въпреки това тя остава далеч пред втората в подреждането – Мелиса Маккарти, чиито постъпления за годината са 33 млн. долара.

Основната част от получената от Лорънс сума е дял от боксофис печалбата на излязлата по екраните през ноември 2015 г. последна част от филмовата поредица "Игрите на глада" – "Сойка-присмехулка – част II", както и от авансово изплатен хонорар за новия й филм Passengers, чиято премиера предстои през декември. Актрисата, която на 15 август навърши 26 години, е най-младата в топ 10, но приходите й са почти една четвърт от общите постъпления на дамите в челната десетка – 205 млн. долара.

Най-значителен ръст на възнаграждението си за годината отчита заемащата второто място Маккарти. Приходите й за изминалите 12 месеца са с 10 млн. повече в сравнение с миналогодишното класиране. Основната част от общата сума от 33 млн. долара идва от участието й в римейка на "Ловци на духове".

На трето място остава Скарлет Йохансон с 25 млн. долара, което е близо 30% по-малко спрямо предната година.

Една трета от дамите в челната десетка са представителки на страни извън САЩ, отбелязват авторите от Forbes. За втора поредна година в класацията попада китайката Фан Бингбинг, а Чарлийз Терон, която е наполовина южноафриканка, се завръща в подреждането за първи път от 2013 г. насам. Единственото ново име в топ 10 е индийката Диипика Падуконе. Макар и да получава много по-малки хонорари за участията си, тя компенсира с различни рекламни договори – тактика, прилагана от много от колежките й от Холивуд. Емблематичен пример в това отношение е звездата от "Приятели" Дженифър Анистън, чиито договори с компании като Emirates Airlines, Smartwater, Aveeno и Living Proof й носят съществена част от общите й приходи от 21 млн. долара за годината, посочват авторите на класацията.

Още от Капитал