Кои са най-добрите работодатели в технологичния сектор

Аутсорсинг компанията TDS Services е начело на класацията на ICT Media и JobTiger

Наградените компании в класацията "Топ ИКТ работодател", която се проведе за пета година
Наградените компании в класацията "Топ ИКТ работодател", която се проведе за пета година    ©  Капитал
Наградените компании в класацията "Топ ИКТ работодател", която се проведе за пета година
Наградените компании в класацията "Топ ИКТ работодател", която се проведе за пета година    ©  Капитал

Основаната от Герман Гачевски компания за IT аутсорсинг TDS Services е начело в подреждането "Топ ИКТ работодател", подготвено от ICT Media и JobTiger. За първи път фирма от сектора на изнесените услуги оглавява класацията за най-добър работодател в сектора на информационните и комуникационните технологии (ИКТ). Създаденото през 2007 г. дружество е начело и в сегмента "Аутсорсинг на ИТ услуги". Втора и трета се нареждат TINQIN (първа и в категория "ИТ услуги") и Comptel Communications.

Победителите

TSD Services доставя индивидуализирани услуги по софтуерна разработка и по ИТ аутсорсинг на клиентите си по света. Гачевски е и главен изпълнителен директор на фирмата. Първа в сектор "ИТ услуги" е компанията, специализирана в предоставяне на застрахователни софтуерни решения, TINQIN. Тя предлага пълния цикъл от услуги по разработка от бизнес анализи, софтуерен дизайн и прототипиране до развой, осигуряване и тестване на качеството, следпроектно осигуряване и поддръжка. Първенец в раздел "Развой на софтуер" е "Ментормейт България" с управляващ директор Стефан Цанев, който за първа година е начело на сектора. MentorMаte е американска компания за разработка на специализиран софтуер. Основана е през 2001 г. в Минеаполис, има офиси и в София, Велико Търново, Пловдив, Варна и Русе. Компанията се разраства всяка година и в момента над 330 софтуерни специалисти работят за нея в страната.

Победител в категория "Малки компании до 50 служители" е "Сирма бизнес консултинг", която беше най-добър работодател в класацията през 2012 г. и 2014 г. Компанията предлага специализирани ИТ решения и продукти в банковия сектор - внедряване на основни банкови системи, системи за банкиране на дребно и за управление на риска, внедряване на различен вид сателитни банкови продукти и консултантски услуги. Лидер в категория "Телекомуникации" за пета поредна година е Ericsson Telecommunications Bulgaria.

Подборът

През тази година в проучването са участвали 37 компании с общо 5421 служители, като до класирането са достигнали 31 дружества, разпределени в пет категории - "Малки компании до 50 служители", "ИТ услуги", "Телекомуникации", "Аутсорсинг на ИТ услуги" и "Развой на софтуер". Изследването се осъществява по методология на специализираната в HR одит компания Audit Advice Associates. То засяга ангажираността и удовлетвореността на служителите в сферата на информационните и комуникационните технологии. Проучването откроява предпочитаните работодатели в сферата и очертава водещите тенденции в управлението и развитието на бранша.

Още от Капитал