Pepsi и бадемите на бъдещето
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Pepsi и бадемите на бъдещето

"Експертите казват, че най-модното нещо е да се ядат щурци. В чипс", обяснява главния изпълнителен директор на Pepsi Индра Нуйи.

Pepsi и бадемите на бъдещето

Според мениджъра на компанията Индра Нуйи продуктите с буболечки ще са следващата голяма тенденция в храните

11400 прочитания

"Експертите казват, че най-модното нещо е да се ядат щурци. В чипс", обяснява главния изпълнителен директор на Pepsi Индра Нуйи.

© Петя Гондова


През 2026 г. храната, към която най-често посягате за бързо похапване, може да бъдат буболечки. Прогнозата е на главния изпълнителен директор на Pepsi Индра Нуйи и си струва да й се обърне внимание. Особено като се има предвид, че преди десетилетие мениджърът правилно предрече масовото ориентиране към по-здравословни храни, отбелязва CNBC.

Източник: Reuters

"Нещата, свързани с буболечки, са голяма работа", коментира Нуйи в рамките на проведено в Ню Йорк в края на октомври събитие, предава изданието. Международният гигант в областта на храните и напитките насочва значително време и ресурси към изследвания на това какво биха искали да похапват потребителите в бъдеще, така че да може да бъде доставчик на тези закуски. А това, което клиентите съвсем скоро ще искат, е евтини източници на протеини.

"Експертите казват, че най-модното нещо е да се ядат щурци. В чипс", обяснява мениджърът. "Самата аз съм вегетарианка и не бих яла чипс с щурци. Но по думите им, ако искате източник на високо съдържание на протеини, на пазара вече се пускат серии продукти с щурци", допълва тя.

Въпреки тези вече налични на пазара възможности все още повечето хора не изглеждат свръхентусиазирани от това в чипса им да има буболечки. "Това не е нещо, което скоро ще стане преобладаваща тенденция", предупреждава Нуйи. Като компания обаче Pepsi трябва да предвижда по-мащабните бъдещи трендове, които ще се разгръщат на вълни.

"Една, три, пет, десет години – разполагаме с различни хора, които гледат в различни хоризонти, тъй като, ако вярвате в 10-годишните хоризонти и това, което наблюдаваме, някои от най-странните навици по отношение на храните и напитките вече се проявяват", казва тя. Идеята е, че дори и хората да не са горови за тези тенденции, управляваното от нея дружество трябва да бъде – така както са били подготвени за настоящия тренд в посока по-здравословни храни и са предрекли постепенното отшумяване на нездравословните продукти (т.нар. junk food).

"В момента се говори много за здраве и благосъстояние в сектора на храните и напитките, а ние реално говорим за това през последните пет или десет години", изтъква главният финансов директор и зам.-председател на борда на Pepsi Хю Джонстън в рамките на същото събитие. Мениджърът работи с Нуйи от близо две десетилетия, като от 2010 г. я наследи на поста главен финансов директор, припомня CNBC. Ако двамата са прави, щурците ще бъдат бадемите на бъдещето, отбелязва изданието.

През 2026 г. храната, към която най-често посягате за бързо похапване, може да бъдат буболечки. Прогнозата е на главния изпълнителен директор на Pepsi Индра Нуйи и си струва да й се обърне внимание. Особено като се има предвид, че преди десетилетие мениджърът правилно предрече масовото ориентиране към по-здравословни храни, отбелязва CNBC.

Източник: Reuters

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
  • 1
    emilm13 avatar :-|
    emilm13

    Даже буболечките са по-полезни от газираните боклуци!
    Винаги е опасно на отговорни постове да се поставят извратени хора.

  • 2
    johnniewalker avatar :-|
    johnniewalker

    Ми да си ги ядат. Лошо няма - повече бадеми ще остават за мен.

  • 4
    ilinko avatar :-P
    ilinko

    повечето хора не изглеждат свръхентусиазирани от това в чипса им да има буболечки.

    А, да, но пък повечето хора изглеждат ентусиазирани да ядат прокиснала и мухлясала течност, изцедена от животно... :-)

  • 5
    indeo avatar :-|
    id

    Тя си мисли, че като тя яде буболечки, то вссички трябва да правят така. Нито буболечки, нито Пепси... пфу, боклуци!

  • 6
    ilinko avatar :-|
    ilinko

    До коментар [#5] от "id":

    Идеята е, че бубулечките са храната на бъдещето. Отглеждат се лесно и в голямо количество, съдържат много протеини и използват много по-малко ресурси за производство. Това, че се струват гнусни на много хора е въпрос на навик. И синьото сирене изглежда ужасно гнусно за несвикналите, но много хора го ядат. Същото е и с бозата :-)

  • 7
    johnniewalker avatar :-|
    johnniewalker

    До коментар [#6] от "ilinko":

    Добре. Прати ми запис как похапваш хлебарки или бръмбари.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK