Бъфет прогнозира силен капиталов пазар и след победата на Тръмп

Прочутият инвеститор все пак очаква затруднения пред свободната търговия след избирането на кандидата на републиканците за президент

Инвеститорът милиардер Уорън Бъфет изрази увереността си в стабилността на капиталовия пазари изказа съмнения по отношение на търговската политика на избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп в излъчено в петък интервю по CNN.

"Капиталовият пазар ще е достигнал по-високо равнище след 10-20-30 години – би го постигнал с Хилъри и ще го постигне и с Тръмп", коментира председателят наBerkshire Hathaway. Запитан дали е оптимист за Съединените щати, Бъфет отговаря: "100 процента. Пазарната система работи. Не работи за всеки. Работи съвкупно."

Бъфет беше един от отявлените критици на Тръмп по време на кампанията, като подкрепи кандидата на демократите Хилъри Клинтън. Нейният съпруг и 42-и президент на САЩ Бил Клинтън ратифицира през 1993 г. и въведе в сила от 1994 г. Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), припомня Reuters. Според прочутия инвеститор е малко вероятно Тръмп да изпълни обещанието си, дадено по време на кампанията, да ревизира или да скъса изцяло със споразумението с Мексико и Канада. "Трябва да мине през Камарата на представителите и през Сената и му трябва голяма подкрепа", обяснява прогнозата си Бъфет. И допълва, че "има много неща, които се казват в кампании, които след изборите не се случват".

По негово мнение предложението на избрания за президент бизнесмен да бъде наложено 35% мито върху стоки от Китай и Мексико е лоша идея – "но не бих казал, че ще причини рецесия", коментира той.

По време на предизборен митинг в подкрепа на Хилъри Клинтън в родния му щат Небраска през август Бъфет призова Тръмп да покаже данъчната си декларация и постави под въпрос бизнес проницателността на нюйоркския строителен предприемач, припомня агенцията. В интервюто си за CNN милиардерът инвеститор повтори част от критиките си, като отбеляза, че Тръмп е имал някои мащабни бизнес провали, но е "много добър в лицензирането и в неща, свързани с промотирането на името му".

Бизнес уменията обаче не са необходимо условие един президент да е добър, казва още Бъфет. "Хари Труман е фалирал с галантерийния си магазин, но се оказа страхотен президент", посочва като пример той.

Още от Капитал