Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
2 яну 2017, 17:12, 5671 прочитания

Корпоративните лидери на 2016 г.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Двете ремаркета, които пораснаха до 120 камиона

Белгиецът Герт Бернард идва в България в средата на 90-те години с малък транспортен бизнес, но днес с неговите партньори управлява сериозна компания

18 ное 2017

"Дийп дайв системс" е най-динамично растящата компания в България

Компанията оглави класацията "Гепард" с растеж на приходите от близо 600%

10 ное 2017

Приходите и печалбите на компаниите растат

Данните на НАП показват по-бавно увеличение на бизнеса през 2016 г., а от класацията на "Капитал" на най-големите 300 дружества се вижда, че причината е в ниските международни цени на горива и метали

28 юни 2017

"Спиди" гласува дивидент от 1.13 лв. на акция

За втора поредна година акционерите на куриерската компания ще получат една и съща сума

26 юни 2017

Стабилност и риск: С печат "Минали теста"

Дори и след регулаторните проверки през 2016 г., за контрагентите на всяка банка е все по-важно да следят и нейните показатели за стабилност

5 май 2017

К10 - Годишна класация на най-добрите банки в България

Класацията се подготвя от екип на "Капитал" за шеста поред година

21 апр 2017

Германският лидер от Божурище

Behr-Hella Thermocontrol очаква заводът й край София да достигне 500 души до няколко години

5 дек 2016

Машини и оборудване: Нов лидер, нов растеж

Приходите на най-големите заводи се увеличават с нови 18% и докосват 6 млрд. лв.

28 юни 2016

К50: "Спиди" е най-добрата компания на борсата

Куриерската компания, както и другите на върха на класацията успяват благодарение на придобивания и засилен износ

5 май 2016
Неизменният водач на гигантите

Челната позиция на "Лукойл Нефтохим Бургас" в класацията на най-големите компании в България "Капитал 100" едва ли е изненада – за последните десет години, откакто "Капитал" подрежда корпоративните лидери в страната, петролното дружество неизменно е начело. Тази традиция остана непроменена и през 2016 г., макар и вече три поредни години компанията да отчита свиване на бизнеса си, главно заради продължаващия спад в цените на горивата в световен мащаб. През 2015 г. приходите й, на базата на които се изготвя класацията, намаляват до 5.4 млрд. лв. (при 6.5 млрд. лв. за 2014 г.). И макар и да продължава да работи на загуба, негативният резултат е по-малък спрямо година по-рано – съответно -39.4 млн. лв. и -532.3 млн. лв.

За разлика от лидера в подреждането сумарното представяне на най-големите бизнеси в страната тази година е по-добро от предходната – средният ръст на приходите на топ 100 за 2015 г. е с 3.3% при растеж на икономиката 3%. Положителното е, че оборотите на почти всички големи производствени предприятия се повишават, в някои случаи дори с двуцифрени темпове. Приходите на 40-те най-големи компании в машиностроенето пък се увеличиха само за година с над 18% до 6 млрд. лв., като много от тях са в процес на разширяване на производствените си мощности, което означава, че бизнесът им ще продължава да расте и в следващите години. Такава е и историята на новия лидер в сектора – германският производител на хладилници "Либхер - Хаусгерете Марица", който през 2015 г. увеличи оборота си с 8% до 396 млн. лв., което е абсолютен рекорд в 16-годишното производство на управляваната от Христо Георгиев компания в България.

Резултатите на най-динамично растящите дружества също са по-силни в сравнение с година по-рано – средният ръст на приходите на топ 50 по този показател е с 63% (при 51% през 2014 г.). Лидер сред тях тази година е компанията - собственик на "Националната лотария" – "Ню геймс", в която мажоритарен акционер през две други дружества е Васил Божков. За последните 12 месеца бизнесът й е нараснал с впечатляващите 267% до 376 млн. лв. благодарение на бурния разцвет на частните лотарийни игри през изминалите около две години.

В класацията по рентабилност челната позиция за 2015 г. е за Българския енергиен холдинг, чийто неконсолидиран финансов резултат е 124.6 млн. лв. при приходи 189.8 млн. лв., което прави норма на печалба 65.67%. Лидер в подреждането по активи за поредна година е Националната електрическа компания, която управлява активи на обща стойност 5.04 млрд. лв.
Фотограф: ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Най-растящите между малките

Германският производител на автомобилни климатични системи Behr-Hella Thermocontrol (BHTC) оглавява класацията "Гепард", която събира на едно място най-динамично развиващите се малки и средни предприятия в страната. Дружеството започна работа в индустриалната зона в Божурище през пролетта на 2015 г. и към края на годината отчете внушителния ръст на приходите си близо 4700%, с което застана начело на подреждането. За първите няколко месеца от дейността си ръководеният от Мартин Ниланд български завод "Бер-Хелла термоконтрол" има постъпления 43.25 млн. лв., а очакванията са за 2016 г., която ще е първата цяла от работата му, оборотът да достигне 100 млн. лв. Плановете включват и удвояване на производствените площи и служителите в рамките на следващите две години.

Втората позиция в класацията е за месопреработвателната компания "Мултимес груп", чиито приходи са нараснали с близо 4500% през 2015 г. до 32.88 млн. лв. Компанията от Лясковец е основана през 2000 г., но едва от септември 2013 г. работи като месопреработвател в нова фабрика.

Лидерската тройка се допълва от софийската "Евротранспорт 2000", която през изминалата година е успяла да увеличи бизнеса си с почти 4200% и приключва 2015 г. с оборот близо 11 млн. лв. Дружеството е собственост на основаната през 2011 г. "Юрорент", която е официален представител за България на американския доставчик на оборудване, резервни части и услуги за хладилен транспорт Carrier Transicold.

В подреждането на най-рентабилните измежду най-динамично растящите малки и средни компании в страната начело застава регистрираното в Пловдив софтуерно дружество "Енигма софтуер груп България", част от групата на американската Enigma Software Group. То се занимава с разработването и поддръжката на антивирусното приложение SpyHunter, като през 2015 г. отчита постъпления 32.3 млн. лв. и положителен финансов резултат почти 23 млн. лв., което прави нормата му на печалба 71.06 стотинки на всеки лев приходи.


Фотограф: Цветелина Белутова

Водачът на борсата

Най-добрата публична компания отново е куриерската "Спиди". За втора поредна година тя оглавява класацията К50 на "Капитал", която подрежда най-добрите публични дружества в страната на базата на няколко критерия, сред които общият обем и годишният ръст на приходите им за изминалата година, пазарната им капитализация, ликвидността и маржът на печалбата. "Спиди" дебютира на Българската фондова борса (БФБ) през 2012 г., като още тогава ръководството й обяви намеренията си за разширяване на пазарния дял и продажбите и се ангажира да разпределя поне половината печалба под формата на дивидент. В края на 2014 г. компанията придоби две дружества от групата на френската GeoPost – румънското DPD и "Геопост България", като същевременно увеличи капитала си и прие самата GeoPost като акционер с 25%. Сделката позволи на българския куриер да разшири дейността си и в региона и към 2016 г. "Спиди" вече доставя пратки в Гърция и Румъния на цени като в България, като има амбиции и за разрастване на бизнеса в Турция и Македония, а сред пазарите с потенциал, към които гледа, е и Сърбия.

През 2015 г. пазарната капитализация на дружеството, в което основен акционер и главен изпълнителен директор е Валери Мектупчиян, нарасна от 158.97 млн. лв. до 208.1 млн. лв. Приходите също се увеличиха с двуцифрени темпове – 50.17% ръст до 120.4 млн. лв., а печалбата от 9.1 млн. лв. е съизмерима с отчетените година по-рано 9.6 млн. лв. Свиването на финансовия резултат, което продължава и през 2016 г., е обяснимо с оглед на растящите разходи, с които е свързана експанзията в страната и чужбина.

В класирането според обема на общите приходи лидер между компаниите на борсата и тази година е "Химимпорт", чиито постъпления за 2015 г. са 1.9 млрд. лв., което е с 5.55% повече спрямо година по-рано.


Фотограф: ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Банковият лидер

В годината, белязана от проведените от БНБ проверки на качеството на активите (asset quality review) и стрес тестове на банковата система, начело на класацията К10 се завърна Уникредит Булбанк. Годишното подреждане на финансовите институции, изготвяно от "Капитал", се прави на базата на собствена методология, която отчита различни показатели, разпределени в четири групи – стабилност и риск, ефективност и рентабилност, устойчивост и динамика, размер. Всеки от тях участва с различно тегло при изчисляването на крайния резултат, като при определянето на теглата се отчита както доколко е значим съответният показател, така и доколко в практиката той бива изкривен от еднократни ефекти или счетоводна политика.

През 2015 г. управляваната от Левон Хампарцумян Уникредит Булбанк запазва лидерската си позиция в подкатегорията "Стабилност и риск". В класацията "Ефективност и рентабилност" за втора поредна година на върха е малката Ти Би Ай банк, а в подреждането "Устойчивост и динамика" начело остава Прокредит банк.

Извън общата класация на регистрираните в България банки по традиция "Капитал" прави подреждане и на клоновете на чуждестранните финансови институции в страната. За него се използва същата методология, но с леки изменения, които са свързани с това, че клоновете нямат обособен капитал. В тазгодишното издание на К10 първата позиция е за местния клон на американската Citibank, който заема водещите позиции и в трите подкатегории – за стабилност, за устойчивост и за ефективност.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 януари 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/ governmentevent

Дванадесета годишна среща на бизнеса с правителствотоАкценти в програмата:
Загубата на човешки капитал през последните години - колко голям е проблемът, какви са ефектите за икономиката и какви държавни политики могат да го решат
Какво може да направи правителството за задържане и развитие на човешкия капитал
Докога ще расте европейската икономика и кои политики могат да повлияят на българския пазар на труда
Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал
Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина


Прочетете и това

Серджо Маркионе ще се оттегли от управлението на Fiat Chrysler през 2019 г. 1 Серджо Маркионе ще се оттегли от управлението на Fiat Chrysler през 2019 г.

Италианският мениджър обяви, че автомобилната група няма намерение да отделя бизнеси или да продава марки

16 яну 2018, 670 прочитания

Марсел ван дер Хук застава начело на "АББ България" Марсел ван дер Хук застава начело на "АББ България"

Мениджърът заменя на поста Екехард Нойрайтер, който управляваше бизнеса в страната през последните пет години

15 яну 2018, 1292 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Имена" Затваряне
Защо да се инвестира в Скарлет Йохансон

Актрисата е най-доходоносната в Холивуд, обяви сп. Forbes

Как да се решат проблемите на българските медии

Съюзът на издателите представи Бяла книга за натиска върху свободната журналистика и предложи мерки за излизане от тази ситуация

Северът отказва да умре

Всички виждат как един регион на страната запада и никой не прави нищо по въпроса. Това ще става все по-голям проблем

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Волна програма

За това колко е важно да намираш удовлетворение и извън работата

Театър: Кралят елен

След силната постановка от Мариус Куркински преди години пиесата отново оживява на българска сцена, заредена с много ентусиазъм

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 2

Капитал

Брой 2 // 13.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Заемите за корпоративния сектор ще стават още по-евтини

Емисия

DAILY @7AM // 17.01.2018 Прочетете