Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
11 яну 2017, 18:12, 5548 прочитания

Как ще се развива България през предизвикателната 2017 г.

За единадесети път "Капитал" организира годишната среща на бизнеса и правителството, за да разговарят за икономиката в условията на вътрешни и външни политически турбуленции

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Изключението Плевнелиев

Петте години от последния президентски мандат бяха поредица от изненади, кризи и нетрадиционни за българската политика решения

20 яну 2017

Първата президентска реч на Румен Радев - заявки за реформи и щипка скандал

Във встъпителното си слово новият държавен глава разсея някои от съмненията относно външнополитическите си позиции, но показа повече праволинейност, отколкото визия

19 яну 2017

ГЕРБ и БСП: Засега никой не иска да променя данъци

Лявата партия обмисля прогресивна скала само за годишни доходи над 120 хил. лв., както и два държавни фонда за насърчаване на индустрията и иновациите

17 яну 2017

Иван Кръстев: Четири кризи ще определят съдбата на ЕС през 2017

Според политолога под бюрократичната повърхност Европа става все по-интегрирана и кооперативна

17 яну 2017

Бойко Борисов: Големите коалиции са компромиси, ГЕРБ ще стои отстрани

Премиерът в оставка и отиващият си президент Росен Плевнелиев говориха на годишната среща на бизнеса с правителството

17 яну 2017

Как финансовата система да ускори растежа

Представители на регулаторите, банките и управляващите за еврозоната, капиталовите пазари и лихвите

16 яну 2017

Мнения Daily: Каква би била България без ЕС и без Бойко Борисов

И още: политическата 2017 г. през погледа на анализатори

15 яну 2017

Ще запази ли България ръста в икономиката

Годишната среща на бизнеса с правителството на 17 януари ще даде ориентир какво ще се случва през бурната 2017 г.

10 яну 2017

Обещания за реформи и много оптимизъм

На годишната среща с бизнеса властта пое ангажимент да работи много сериозно и прогнозира силна година за държавата. Предприемачите реагираха резервирано.

22 яну 2016
Ще успее ли и как България да запази икономическия си ръст в условията на вътрешна и външна политическа трансформация и нестабилност? Какви ключови събития ще бележат 2017 г.? Какво да очаква бизнесът от политиката? Тези теми ще обсъждат бизнесът и правителството на 17 януари в София по време на единадесетата годишна конференция, организирана от "Капитал" заедно с бизнес организации като американската, германската и френската търговска камара в България, БАИТ и Българската аутсорсинг асоциация.

Срещата на бизнеса с правителството събира ключовите представители на властта към момента на провеждането й с изпълнителните директори на най-големите компании в България с общ оборот над 1 млрд. лева.

Разговорът тази година е предизвикателен, защото се случва на фона на турбулентни събития. От една страна, България е на прага на една от най-сериозните политически трансформации за последните години. Изборът на новия президент беше само първата стъпка, предстоят нови парламентарни избори със засега непредвидим резултат и ново правителство.

От друга – светът също бързо се променя. Разделението и нарастващият популизъм в ЕС след Brexit, изостреното противопоставяне между Русия и Запада, изборът на Доналд Тръмп правят прогнозите за бъдещето по-трудни. Изборите в Германия и Франция през тази година до голяма степен ще отговорят на въпроса колко сериозна заплаха са популистите за европейския проект.

Всички тези събития се случват, точно когато икономиката на България започна стабилно да расте и през последните няколко тримесечия бе сред най-бързо развиващите се в ЕС. Политическата нестабилност обаче може лесно да обърне тренда.В търсенето на отговори на сложните въпроси и формулите за устойчивост ще се включат президентът Росен Плевнелиев, премиерът в оставка Бойко Борисов, председателите на финансовите регулатори БНБ и КФН – Димитър Радев и Карина Караиванова и уважавани имена от неправителствения сектор като Иван Кръстев и Даниел Грос (виж каретата).

Освен тях в разговора ще участват и други ключови фигури: Финансовият министър в оставка Владислав Горанов ще говори за ролята на държавата да гарантира запазване на финансовата стабилност и условията за растеж. Как ще реагират банките на евентуално намаляване на ръста ще се разбере от председателя на Асоциацията на търговските банки Петър Андронов.

Гледната точка на бизнеса и какви са очакванията и опасенията му за 2017 г. ще представят председателят на Съвета на директорите на КЦМ Никола Добрев и изпълнителният директор на "ЕЙ И ЕС България" Оливие Маркет. Какви са основните идеи за икономиката на най-важните партии е тема на отделен панел, който ще събере представители на ГЕРБ (Делян Добрев), БСП (Борислав Гуцанов), ДПС (Йордан Цонев) и десните (Мартин Димитров).
Росен Плевнелиев

Участието на президента на България в годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал", е една от последните публични изяви на Росен Плевнелиев като държавен глава. Неговият мандат приключва едва пет дни след конференцията - на 22 януари, когато в длъжност ще встъпи избраният за нов президент на България Румен Радев. Петте години на Плевнелиев на поста бяха оценени високо както от международната общност, така и от български наблюдатели. Мандатът му не бе лек, но се открои с честно и достойно поведение, балансирани позиции и решителни действия в защита на националния интерес на страната - както във вътрешен, така и в международен план.

От мащаба на поста си и широкия хоризонт, който той позволява, на 17 януари Росен Плевнелиев ще направи както равносметка каква бе България преди 5 години и каква е сега, така и ще говори за това какво може и трябва да се случи в управлението на държавата в идните двадесет години.
Бойко Борисов

е министър-председател на България в оставка, след като обяви оттеглянето на втория си кабинет дни след загубата на кандидата на партията му ГЕРБ на президентските избори през ноември миналата година. Борисов е единственият политик в страната, ставал премиер два пъти и също така два пъти подавал оставка преди края на мандата си. Предишните ключови постове в политическата кариера на лидера на политическа партия ГЕРБ са кмет на София (2007-2009 г.) и главен секретар на МВР (2005-2007 г.). Оставката на Борисов е на фона на добри, възходящи икономически показатели на страната за последната година, затова и тя събуди известно недоумение. Част от причините за нея са по-скоро политически и резултат от глобални и регионални обществени промени и трусове, неизбежно резониращи и у нас. В този контекст министър-председателят в оставка ще говори за вътрешните и външните рискове пред България, какво да очакваме от политиката, както и от неговата партия - ГЕРБ, през следващите месеци.
Димитър Радев

ще открие панела, посветен на въпроса ще се превърне ли финансовата система в усилвател на икономическия растеж - или какво да очакваме от регулаторите, банките и пазарите. Радев пое поста гуверньор на БНБ през лятото на 2015 г. след 21 години в Министерството на финансите и 14 години в Международния валутен фонд, където последно заемаше поста ръководител на мисиите за техническа помощ на страните от Източна Европа, Централна Азия, Близкия изток и Африка. С новия си пост той бе изправен пред предизвикателството на стрес тестовете на местния банков сектор - мисля, която приключи сравнително успешно. В дългосрочен план Радев и екипът му имат и задачата да заздравят и БНБ, и имиджа й след фиаското с КТБ, както и да подготви институцията за предизвикателствата по пътя към еврозоната. Именно върху тези теми ще се концентрира управителят на БНБ в изказването си: банковата система - между стрес тестовете и еврозоната.
Карина Караиванова

бе избрана за председател на Комисията за финансов надзор през юли миналата година. Преди това тя беше заместник-министър на финансите в двата кабинета на Бойко Борисов, като между 2010 и 2014 г. бе и директор на дирекция "Национален фонд" в Министерството на финансите, национален ръководител на предприсъединителните фондове на ЕС и ръководител на сертифициращия орган за оперативните програми, финансирани от фондовете на ЕС. Поемайки КФН, Караиванова наследи институция, разтърсвана през последните години от няколко големи скандала и със силно разклатено доверие. Тя успя да успокои сектора, а първите й действия бяха съсредоточени върху постигането на съгласие между участниците на капиталовия пазар за стратегия за възраждането му, осигуряване на бюджетна независимост на институцията и саниране на проверките в пенсионните фондове и застрахователите, които наследи от предшественика си. Председателят на КФН ще говори за ролята на финансовите регулатори и по-конкретно за стратегията за развитие на капиталовия пазар.
Иван Кръстев

е политолог, председател на УС на Центъра за либерални стратегии. Понастоящем е изследовател в Института по хуманитарни и социални науки във Виена (IWM Vienna), а през 2013-2014 г. - във фондация "Роберт Бош", Берлин, по програмата "Рихард фон Вайцзекер". Кръстев е основател и член на Европейския съвет за външна политика, член на борда на фондация "Ерсте" и член на консултативния съвет на Центъра за анализ на европейски политики (CEPA). Бил е изпълнителен директор на Международната комисия за Балканите, председателствана от бившия министър-председател на Италия Джулиано Амато. Той е в международния редакционен съвет на списания Europe's World, Journal of Democracy и Transit – Europäische Revue. Бил е главен редактор на българското издание на сп. Foreign Policy (2005 - 2011). Автор е на десетки статии, публикувани в българската и чуждестранната преса. Кръстев ще постави българските събития в по-широк контекст, като обясни какво според него ще се случи с Европа през 2017 г.
Даниел Грос

Даниел Грос е директор на влиятелния тинк-танк Център за европейски политически изследвания (Centre for European Policy Studies) и съветник на президента Росен Плевнелиев. Роден е в Германия, учил е икономика в Италия и САЩ. Започва кариерата си в Международния валутен фонд, бил е икономически съветник към Европейската комисия, Европейския парламент и др. Преподавал е в редица европейски университети. Много от изследванията му са фокусирани върху Централна и Източна Европа, а фокус на някои от последните му трудове е и вътрешната и международната роля на еврото върху капиталите и трудовите пазари. С участието си в конференцията тази година Даниел Грос ще се фокусира върху рисковете пред европейската икономика и особено върху един изключително актуален към международния контекст аспект, а именно нарастващият икономически национализъм и влиянието върху малките държави.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Оливър Рьогл влиза в ръководството на банковата асоциация Оливър Рьогл влиза в ръководството на банковата асоциация

Главният изпълнителен директор на Райфайзенбанк заменя в управителния съвет на организацията Светослав Гаврийски от Алианц банк - България

21 мар 2018, 1217 прочитания

И Ган ще е новият гуверньор на китайската централна банка И Ган ще е новият гуверньор на китайската централна банка

Икономистът ще има за задача да продължи реформата на финансовия сектор в страната

20 мар 2018, 1326 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Имена" Затваряне
Строител на капитализма: Мерил Стрийп

Всички срещу един

Създателят на сайта "Фрог нюз" Огнян Стефанов стана обект на координирана институционална репресия

МиГ завинаги

Каракачанов се погрижи само руснаците да поправят изтребителите ни

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Севиля: 100% Испания

Жега, корида, тапас, вино и фламенко - столицата на Андалусия предлага в изобилие всичко онова, което смятаме за испанско. Март и април са най-подходящите месеци за пътуване до Севиля. Защо да побързаме, как да планираме, какво да не пропускаме – ценна информация, предоставена от местен жител

Размерите на трагедията

"Изкореняване" на Костадин Бонев изследва арменския геноцид и пътя на травмата

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 11

Капитал

Брой 11 // 17.03.2018 Прочетете
Капитал PRO, Петр Келнер плаща за "Теленор България" и "Нова тв" 1 млрд. евро

Емисия

DAILY @7AM // 22.03.2018 Прочетете