Най-устойчивите компании в света

Германският индустриален конгломерат Siemens оглавява класацията на Corporate Knights за 2017 г.

Управляваната от Джо Кезер Siemens е била най-енергийноефективната компания в сектора си през изминалата година
Управляваната от Джо Кезер Siemens е била най-енергийноефективната компания в сектора си през изминалата година    ©  Reuters
Управляваната от Джо Кезер Siemens е била най-енергийноефективната компания в сектора си през изминалата година
Управляваната от Джо Кезер Siemens е била най-енергийноефективната компания в сектора си през изминалата година    ©  Reuters

Изминалата 2016 г. беше втората най-топла в историята, а теми като високото заплащане на мениджърите и гарантирането на многообразието на работните места ставаха все по-популярни в дневния ред на бизнеса по света. На този фон е любопитно да се види кои са компаниите, които полагат най-много усилия в посока устойчивостта на организациите си, пише Forbes. От 2005 г. насам базираната в Торонто изследователска фирма Corporate Knights подрежда 100-те най-устойчиви компании в света.

Класацията стъпва на публично достъпни данни, като дружествата се оценяват на базата на 14 ключови показателя, измерващи начина, по който управляват своите ресурси, финанси и служители. В проучването са включени около 4000 компании с пазарна оценка от поне 2 млрд. долара.

Тазгодишният победител е германският индустриален конгломерат Siemens, чиито дейности се простират от електроцентрали до медицинско оборудване. Компанията е била енергийно най-ефективната в сектора си, като е постигнала повече приходи на използван киловат енергия от която и да било друга индустриална корпорация. Siemens се представя силно в почти всички наблюдавани от Corporate Knight категории, сред които например ниският въглероден отпечатък и ниското текучество сред служителите. Освен това германският конгломерат посвещава все по-голяма част от бизнеса си на изграждането на щадяща околната средна инфраструктура чрез разработването на продукти като зелени отоплителни и климатични системи.

Втората позиция е за норвежкия застраховател Storebrand, който се представя най-силно в категорията за заплащане на мениджърите – главният изпълнителен директор получава само 12 пъти повече от средностатистическия й служител. За сравнение - сред компаниите, които влизат в борсовия индекс MSCI All Country World Index (ACWI), разработен като кошница от широк спектър дружества по света, присъстват и фирми, при които разликата е 115 пъти, отбелязва Forbes.

На трето място е американската технологична компания Cisco, която се представя особено добре по показателя за многообразие на работното място – 38% от висшите мениджъри във фирмата са жени в сравнение със средно 21% за дружествата от ACWI.

Най-многобройни сред топ 100 са представителите на САЩ – 19, следвани от Франция (12), Великобритания (11), Канада (6), Германия (6) и Холандия (5).

Топ 10

1. Siemens, Германия, индустрия

2. Storebrang, Норвегия, финансов сектор

3. Cisco Systems, САЩ, информационни технологии

4. Danske Bank, Дания, финансов сектор

5. ING Group, Холандия, финансов сектор

6. Commonwealth Bank of Australia, Австралия, финансов сектор

7. Philips, Холандия, индустрия

8. Johnson & Johnson, САЩ, здравеопазване

9. DSM, Холандия, материали

10. Enagas, Испания, комунални услуги

Още от Капитал