Какво чете Уорън Бъфет

Любимите книги на инвестиционната легенда

"Вълшебникът от Омаха", както е известен Уорън Бъфет, обича книгите. Дори и сега, на 86-годишна възраст, според собствените му признания прекарва около 80% от времето си в четене.

"Слушайте, работата ми всъщност е събирането на още и още информация, която евентуално да доведе до някакво действие", обяви известният гуру преди време пред The Week.

В различни статии, интервюта и съобщения до служителите си през годините Бъфет е препоръчвал някои от любимите си книги.

"Интелигентният инвеститор", Бенджамин Греъм (не е издавана в България)

Бъфет често я споменава като любимата си книга за инвестирането. В интервюта казва, че за пръв път я е прочел на 19-годишна възраст и това е бил един от "най-късметлийските моменти" в живота му. Той е написал и предговора в едно от изданията на "Интелигентния инвеститор". Книгата разглежда разликите между правенето на инвестиции и спекулирането, както емоционалното взимане на решения срещу рационалния анализ на пазарите и флуктуациите. Историята на Греъм като един от оцелелите след Голямата депресия прави книгата още по-интересна.
"Джак: Направо от сърцето", Джак Уелч (Издател в България: "Класика и стил")

В писмо до акционерите на компанията си Berkshire Hathаway от 2001 г. Бъфет нарича книгата свое любимо четиво. Според него бившият изпълнителен директор на General Electric е "Тайгър Уудс на мениджмънта". В книгата си Уелч разказва как компанията му успява да се трансформира и да стане една от най-големите публични компании под негово ръководство. Има мениджърски съвети, преплетени с лични истории за успехи и провали. "Джак: Направо от сърцето" е включвана сред най-любимите и на други бизнес лидери.
"Сам Уолтън: Произведено в Америка", Сам Уолтън (не е издавана в България)

В писмо до летни стажанти в компанията му Бъфет обявява, че книгата за основателя на империята Wal-Mart Сам Уолтън е едно от любимите му бизнес четива. Уолтън решава да напише книгата, докато се бори с коварна болест. Книгата му е изпълнена с бизнес съвети, афоризми и истински истории, които граничат с невероятното. Уолтън говори както за успехите, така и за провалите си. Книгата е сред любимите и на друг магнат - Джеф Безос от Amazon, както и на Джейми Даймън от JPMorgan Chase.
"Бизнес приключения: 12 класически истории от живота на Уолстрийт", Джон Брукс (не е издавана в България)

Бил Гейтс пита Бъфет през 1991 г. коя е любимата му книга. Инвеститорът му изпраща личното си копие на книгата на Джон Брукс. Макар и написана през 1969 г., през последните години "Бизнес приключения" стана много популярна отново, защото разказва различни истории от света на бизнеса като пазарния срив през 1962 г., колапса на известна брокерска компания и опит на група щатски банкери да спасят британския паунд. Тези истории остават непреходни и до днес, смята Гейтс.
"Влиянието. Психология на убеждаването", Робърт Чалдини (Издател в България: "Изток-Запад")

Книгата на Чалдини, за която Бъфет твърди, че редовно препрочита, достигна дори класацията за бестселъри на New York Times. Чалдини е най-цитираният съвременен социален психолог в света. Във "Влиянието. Психология на убеждаването" той разглежда как и защо хората отговарят с да вместо не и защо се чувстват длъжни да връщат услуги. Чарлз Мънгър, който е начело на Berkshire Hathаway заедно с Бъфет, също я определя за едно от трите си любими четива, нужни за успех в преговорите.
"Човекът зад микрочипа: Робърт Нойс и изобретяването на Силициевата долина", Лесли Бърлин (не е издавана в България)

Бърлин е интервюирала Бъфет при писането на книгата си, както и други известни бизнес лидери, които са познавали Нойс. Тя увлекателно разказва историята на един от пионерите в технологичния сектор, за когото мнозина не са чували. Той разработва основата на днешния компютърен свят - интегралната схема, и основава компанията Fairchild Semiconductor. Книгата говори както за гениалността на Нойс, така и за личните му провали и неуспехи.

Още от Капитал