Уморените коне ги убиват, нали

Новозагорският кмет с необичайна инициатива срещу варварското отношение към животните по селата

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров
75 713 са регистрираните в България коне по данни на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за 2015 г.

Неприятни сцени на недохранени, преуморени и подлагани на безмилостен бой коне карат новозагорския кмет Николай Грозев да се впусне в необичайна за български администратор иницатива. А именно да прекрати варварското отношение към животните в страна, която претендира, че е част от ЕС, и то през XXI век.

Оказва се, че сърцето на ексцентричния кмет (добил известност с това, че ръсеше захар по пътищата против уроки) се свива всеки път, когато стане свидетел на това как стопаните в неговия регион експлоатират конете си и не полагат достатъчно грижи за тях. Освен това, твърди той, зачестяват и сигналите за малтретиране на животни до местната управа.

"Голяма част от конете в нашата община са използвани за теглене на каруци по пътищата, което много често става причина за пътно-транспортни произшествия. Това застрашава живота не само на конете, но и на хората", казва Грозев.

Според него съществуващият закон за защита на животните не предлага ефективна закрила. Кметът смята да приеме подзаконов нормативен акт, чрез който да може да упражнява контрол и да налага санкции. Решен е да популяризира инициативата си максимално из страната. Дори ще търси връзки с българските евродепутати. А крайната цел на кмета е публичният разговор по темата да завърши със забрана конете да се използват за впряг с каруци. Доста утопична идея предвид колко хора в страната изкарват прехраната си с помощта на кон и каруца.

Защита

В закона за защита на животните има редица препоръки за това как да се отглеждат конете, започващи от базовите нужди като хранене, поене и подслон и се стигне до необходимите условия по време на превоз. Там също така са упоменати и мерките, които трябва да се взимат при доказани нарушения, но на практика нищо от това не се спазва. Голяма част от животните не се регистрират, което позволява допълнителни отклонения от закона, когато става дума за тяхната защита

Още от Капитал