Състоянието на най-богатите в Китай е колкото БВП на Великобритания

Председателят на строителната Evergrande Group Сю Дзяин е новият най-заможен човек в азиатската страна

Сю Дзяин е новият най-богат китаец с активи за 43 млрд. долара
Сю Дзяин е новият най-богат китаец с активи за 43 млрд. долара    ©  Reuters
Сю Дзяин е новият най-богат китаец с активи за 43 млрд. долара
Сю Дзяин е новият най-богат китаец с активи за 43 млрд. долара    ©  Reuters

Най-богатите 2130 души в Китай притежават активи за 2.6 трлн. долара, колкото е приблизително размерът на петата по големина икономика в света – тази на Великобритания. Това показват данните от изготвяната от Hurun Research Institute класация на най-заможните хора в страната за 2017 г., пише местното издание South China Morning Post (SCMP).

Подреждането включва хора със състояние от поне 300 млн. долара. За последната година броят им е нараснал със 74 души спрямо миналогодишната извадка от 2056 души.

Нов е и лидерът в класацията – на върха й застава председателят на строителната група Evergrande Group Сю Дзяин. С активите си на стойност 43 млрд. долара той измества от челната позиция създателя на друг строителен конгломерат – Dalian Wanda Group, Уан Цзиенлин. През миналата година богатството на Уан и семейството му се е свило с 28% до 23 млрд. долара заради понижението в стойността на акциите на компанията му, в резултат на което той слиза до петото място в подреждането.

Evergrande Group е най-голямата имотна група в Китай според обема на продажбите, като от началото на годината цената на акциите й, които се търгуват на борсата в Хонконг, се е повишила с 465%, посочва SCMP.

Втората позиция в тазгодишното издание на класацията е за основателя и главен изпълнителен директор на технологичния конгломерат Tencent Пони Ма Хуатенг, чието нетно състояние се оценява на 37 млрд. долара. На трето място - с 30 млрд. долара, остава изпълнителният председател на друг от местните интернет гиганти – Alibaba, Джак Ма.

В топ 5 влиза и най-богатата жена в страната – Ян Хуейян, която е зам.-председател и най-голям акционер в семейния холдинг за недвижими имоти Country Garden. За последните 12 месеца нейното състояние се е утроило и вече възлиза на 24 млрд. долара.

Освен представителите на имотния сектор в подреждането доминират и имената от сферата на технологиите. В топ 10 попадат например и основателят на наричаната "китайския Google" интернет търсачка Baidu Робин Ли, както и основателят на интернет портала NetEase Дин Лей.

"Китайските предприемачи извървяха дълъг път. През 1999 г., когато съставихме първия списък, в него влизаха 50 души. Днес почти толкова е броят на хората само от Alibaba", коментира основателят на Hurun Рупърт Хюджуърф.

Още от Капитал