Кои са носителите на наградите за предприемачество

"GEM България" отличи хората и организациите, които стимулират бизнеса в страната

Част от победителите и организаторите на инициативата за 2017 г.
Част от победителите и организаторите на инициативата за 2017 г.    ©  Анелия Николова
Част от победителите и организаторите на инициативата за 2017 г.
Част от победителите и организаторите на инициативата за 2017 г.    ©  Анелия Николова

За втора поредна година българският офис на Глобалния предприемачески мониторинг (GEM) награди хората, екипите или организациите, чиято дейност е оказала положителен ефект върху предприемаческата екосистема в страната.

"Наградите тръгнаха от идентифицирана нужда в нашия доклад – че няма достатъчно добри примери", разказа зам.-председателят на GEM за България Мира Кръстева. "Промяната не става за ден-два, медиите имат огромна роля, но всеки човек е медиа – всеки от нас има роля да дава добър пример, да отразява добрите примери, за да станат заразни", допълни тя.

И тази година наградата в сферата на социалното предприемачество е за варненска компания. Печели я "Чайната" на Мая Донева и Стояна Стоева, чиято дейност е свързана с подобряването на социалния статус на деца, които излизат от домове – чрез обучения, които им позволяват да се интегрират в обществото.

В категорията "Проект в публичната сфера", която отличава държавна политика или мярка с пряко отражение върху предприемаческата среда, наградата е за парламентарната комисия по образование и председателят й Милена Дамянова (ГЕРБ), която в края на 2014 г. предложи промени в Закона за училищно и предучилищно образование, с които предприемачеството беше заложено за изучаване от първи клас.

Отличието за партньорство в публично-частно-неправителствения сектор се присъжда на платформата "Гражданите", която дава възможност на хората да решават социални проблеми чрез сигнали до компетентни институции. "Отскоро имаме бизнес модел, който ни самоиздържа – той е свързан с предоставяне на услуга за обработка и получаване на сигнали към общини, като скоро се надяваме да разширим това портфолио с "Пътна полиция" и с всякакви други институции", сподели един от създателите Тодор Лилков.

В категорията "Завръщане на годината", в която се отличават "онези предприемачи, които са паднали и са станали", наградата спечели Георги Първанов от CTeam – aгенция за управление и подбор на персонал. През 2005 г. той основава групата фирми Consulteam с дейност в областта на човешките ресурси, която оттогава на няколко пъти смени собствеността си и през 2011 г. беше придобита от италианската HR компания – Gi Group.

Призът за "Неправителствена инициатива, която е дала отражение на предприемаческата екосистема" се присъжда на фондация "Заедно в час" за "техния иноваторски подход в преподаването, отварянето на учителската професия за модерност, актуалност, развиване на предприемачески дух".

Отличието "Медиен продукт с отношение към предприемачеството" е за уеб поредицата обучителни видеа Startup Show на фондация StartUp. Целта е с тях да се покажат на младите предприемачи от цялата страна първите стъпки от създаването на успешен бизнес.

От "GEM България" присъждат и специална награда за цялостен принос за развитието на предприемаческата екосистема. Тази година тя е за програмата JEREMIE на Европейския инвестиционен фонд. В България тя работи от шест години, като управлява над 350 млн. евро и има мултипликатор от 2.7 пъти.

Още от Капитал