Зукърбърг: Глобализацията и технологиите отварят дълбока бездна на разделение в САЩ

Според съоснователя на Facebook епидемията от опиоиди е не само проблем на общественото здраве, но и променя поведението на хората по отношение на политиката

Марк Зукърбърг
Марк Зукърбърг    ©  Reuters
Марк Зукърбърг
Марк Зукърбърг    ©  Reuters

"Глобализацията и технологиите изоставиха много хора и създадоха огромна бездна на разделение в САЩ", заяви създателят на Facebook Марк Зукърбърг пред студенти в Канзас. Събитието отбеляза края на неговата "Година за пътувания", в която той си беше поставил за цел да обиколи разнообразни места в САЩ и да се срещне с различни хора, пише "Дневник". Всяка година милиардерът си налага различни задачи – да научи мандарин, да тича по 1 миля дневно, да чете по една книга на всеки две седмици... Макар и да отрича, че ще се кандидатира за президент през 2020 г., обиколката му тази година беше тълкувана от някои анализатори като ранна кампания.

"Управлявайки Facebook, осъзнах, че е по-вероятно да ида до столицата на друга държава, отколкото до много места в нашата", казва Зукърбърг и допълва, че смята за полезно да излезе от "социалния си мехур" на фона на изборите през 2016 г. "Това е особено важно за хората в технологичната индустрия. Глобализацията и технологиите са две важни тенденции, които доведоха до голям прогрес в света, но мисля, че започваме да осъзнаваме, че много хора изостанаха. В страната има огромна пропаст, която расте. Мисля, че това е в основата на много от най-разделящите политически дебати", посочва той.

"Общностите, особено местните, са много по-важни за хората, отколкото осъзнаваме", смята Зукърбърг. В речите си в последните месеци той неколкократно говори за важността на местните общности, които могат да създадат чувство за принадлежност у индивида и да му дадат поле, на което да приложи потенциала си. Тази година той обяви нови планове за бъдещото развитие на социалната мрежа, фокусирано върху общуването във фейсбук групи.

"Открих едно нещо – много хора са на мнението, че най-важното нещо е какво се случва около нас – с приятелите, семейството, работата, обществото ни. От много хора чух, че ако просто намалим децибелите, ще открием помежду си повече общи неща, отколкото ще чуете в новините. И това само благодарение на нещата, които искаме за общностите си."

"Facebook е само едно парче от пъзела, чрез който руснаците се опитаха да атакуват демократичните избори у нас", каза той и допълни, че съдейства напълно на разследванията на Конгреса. Зукърбърг обяви, че компанията ще засили инвестициите си в сигурността. "Имаме около 10 хил. души, които работят за безопасността и сигурността, а през идната година ще удвоим броя им."

На въпрос какво го е изненадало най-много по време на обиколката той отговаря: "Размерът на проблема с опиоидите. Това е наистина тъжно."

"Не мисля, че осъзнаваме как тази епидемия е променила поведението на хората в по-широк смисъл, по отношение на политиката. Дори да беше само проблем с общественото здраве, щеше да бъде един от най-страшните в историята ни. Но има много данни, които предполагат, че една от най-големите корелации спрямо гласувалите за демократите и за републиканците са окръзите с най-висока честота на смъртни случаи от опиоиди", казва той.

Още от Капитал