Волен Сидеров като галерист

Лидерът на "Атака" май е забравил да декларира фирмата, която стопанисва галерията, в декларацията си за конфликт на интереси

Facebook Волен Сидеров
Facebook Волен Сидеров    ©  Facebook Волен Сидеров
Facebook Волен Сидеров
Facebook Волен Сидеров    ©  Facebook Волен Сидеров

От тази седмица на ъгъла на централните "Мальовица" и "Граф Игнатиев" има нова малка галерия. И в това нямаше да има нищо необичайно, ако не беше интересен собственикът й - лидерът на "Атака" и съпредседател на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров.

Галерията беше открита от целия актив на партия "Атака" в сряда с изложба под наслов "Художници без граници", на която са изложени, пише в прессъобщението, картини на Жорж Папазов, Жул Паскин, Борис Георгиев, Христо Явашев, Владимир Димитров-Майстора, Иван Милев и Сирак Скитник.

До тях има и черно-бяла фотография на рисуващия Сидеров, която, съдейки по надписа, е направена "в ателието му на бул. "Толбухин" в далечната 1978. Изложени са и репродукции на две картини на самия партиен лидер, рисувани преди десетилетия - "Мъж в асансьор" и гола жена с книга в ръка, наречена "Нощно четиво".

Галерията се стопанисва от фирмата "Галерия стил", която Волен Сидеров основава на 3 октомври тази година заедно с "неговия приятел" (по прессъобщението на "Атака"). В нея депутатът държи 75%, а Гугов, който е управител, 25%. Светлин Гугов, за когото се знае само, че е бил сред вложителите в КТБ, упълномощава адвокати от кантората на бившия зам.-председател на партията на Софиянски Николай Божилов да регистрират дружеството в Търговския регистър.

Дотук добре. Според Закона за конфликт на интереси обаче Сидеров е трябвало в едноседмичен срок след учредяването на фирмата да подаде декларация за конфликт на интереси. Такава няма на сайта на парламента, където декларациите се качват.

Иначе къщата, в която е галерия "Стил", има интересна история. Тя е построена през 1905 г. от арх. Мицев за голямото му семейство. Архитект Мицев работил по интериора и остъкляването на Съдебната палата, когото Волен Сидеров би трябвало да познава заради половин дузината дела, които се водеха срещу него през последното десетилетие.

Още от Капитал