Светослав Гаврийски напуска банковия сектор

Бившият управител на БНБ и дългогодишен мениджър на "Алианц банк България" се оттегля от началото на 2018 г.

Светослав Гаврийски
Светослав Гаврийски    ©  Георги Кожухаров
Светослав Гаврийски
Светослав Гаврийски    ©  Георги Кожухаров

Една от най-авторитетните фигури в българските банкови среди – Светослав Гаврийски, който в момента е главен изпълнителен директор на "Алианц банк България", се оттегля от активна дейност от началото на следващата година. На негово място в управителния съвет на финансовата институция влиза Александър Проценко. От 1 януари 2018 г. той ще поеме и оперативното ръководство на "Алианц България холдинг", като ще е председател на изпълнителния комитет на компанията и ще ръководи управителните органи на дружествата от групата.

Гаврийски беше управител на Българската народна банка в периода юни 1997 г. - октомври 2003 г. Кариерата му обаче започва в Министерството на финансите, където в началото на 90-те е зам.-министър, а по-късно, през 1995-1997 г. – първи зам.-министър. В този период той първо води преговорите с кредиторите от Парижкия клуб, а впоследствие е и част от групата за преговори с Лондонския клуб, като е важна част от процеса на въвеждането и поддържането на валутния борд, включително и като финансов министър по време на служебното правителство на Стефан Софиянски.

След изтичането на мандата му начело на БНБ през 2003 г. тогавашните управляващи НДСВ и ДПС предпочетоха да назначат нов гуверньор, излъчен от собствените им редици, и избраха Иван Искров за поста. Две години по-късно Гаврийски участва в местните избори в София като кандидат на "Демократи за силна България", но остана трети на първия тур. След изборите финансистът пое управлението на ТБ "Алианц България", начело на която е до момента.

Наследникът му в управителния съвет на кредитната институция Александър Проценко работи за германския застрахователен концерн Allianz от 2011 г., като от 2015 г. е главен финансов директор на холдинговото дружество за Централна и Източна Европа Allianz CEE.

От 2018 г. към екипа на "Алианц България" като член на изпълнителния комитет и главен директор "Подписваческа дейност" ще се присъедини и Йоанис Коцианос. Той работи за германската група от 2008 г., като в момента е главен финансов директор, главен директор риск и ръководител "Управление на инвестициите" на Allianz Hellas (Гърция). Коцианос наследява на поста Орлин Пенев, който остава изпълнителен директор на ЗАД "Енергия", съобщават от българския холдинг.

Още от Капитал