Мариана Коцева става генерален директор на Евростат

През последната година тя де факто управляваше европейската статистическа служба

Мариана Коцева
Мариана Коцева    ©  Евростат
Мариана Коцева
Мариана Коцева    ©  Евростат

Малко повече от година след като пое управлението на Евростат като изпълняващ длъжността генерален директор, Мариана Коцева е официално назначена начело на европейската статистическа служба. Тя е първата жена, която оглавява Евростат, първият българин, който заема толкова висока длъжност, и поредната българка на топ позиция в Европейската комисия след Меглена Кунева, Кристалина Георгиева и Мария Габриел.

Коцева се присъедини към Евростат през април 2012 г. в ролята на специален съветник с ранг на зам. генерален директор, с което се превърна в българката с най-висока длъжност в администрацията на Европейския съюз. Две години по-късно стана заместник генерален директор на службата, а от 1 януари миналата година де факто оглави статистическата агенция на ЕС, след като дотогавашният генерален директор Валтер Радермахер се пенсионира след над осем години на поста.

Преди да стане част от екипа на Евростат, Коцева е била съветник на българския президент, на програмата на ООН за развитие, както и на министерството на труда и заетостта на Сърбия. От януари 2008 г. тя оглави ръководството на Националния статистически институт, като управлява институцията до април 2012 г. Като директор на НСИ тя беше критикувана за начина, по който беше проведено преброяването на населението през 2011 г. Очевидно обаче в Брюксел по-добре са оценили опита й да провежда прочувания, използвайки интернет.

През 2012 г. Коцева беше определена и за една от 100-те най-влиятелни жени в България в специална класация на "Капитал", в която бяха включени бизнес и небизнес дами, които влияят благотворно на обществото с професионалните си качества и умения, с дейността, идеите и примера си. Тогава тя определи "Преброяване 2011" като най-високото си постижение, "не само поради въвеждането на електронното преброяване и огромния му успех – 42% се преброиха по интернет, което е един от най-високите резултати в света, а поради превръщането на преброяването в национална кауза".

----------------------

Още назначения накратко

Андриана Сукова-Тошева става заместник генерален директор на Генерална дирекция "Заетост, социални въпроси и приобщаване" към Европейската комисия (ЕК). Тя е част от екипа на ГД "Заетост" вече над седем години, като дейността й е фокусирана по-специално в областта на мониторинга и изпълнението на програми в рамките на Европейския социален фонд – компетентност, която ще бъде от решаващо значение за предстоящите преговори за новата многогодишна финансова рамка, която ЕК ще предложи през май. Преди това Сукова е била зам.-министър на земеделието на България в правителството на Иван Костов и член на кабинета на бившия комисар по защита на потребителите Меглена Кунева.
Чавдар Златев влиза в управителния съвет на Първа инвестиционна банка и поема поста на главен директор "Корпоративно банкиране". Той е част от екипа на финансовата институция от 2004 г., когато се присъединява в ролята на главен специалист в дирекция "Кредитиране на малки и средни предприятия", а по-късно става и зам.-директор на дирекцията. В следващите години заема различни ръководни длъжности в банката, сред които директор на дирекция "Клонова мрежа", а от 2011 г. и директор на дирекция "Корпоративно банкиране". Има магистърска степен по "Макроикономика" от Университета за национално и световно стопанство в София, както и специализации в Bank of Ireland и в Banco Popolare di Verona.
Д-р инж. Иван Митев е новият изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара от края на януари. Той е магистър по инженерна геология и има докторантура в областта на подземното строителство. Преди да поеме управлението на браншовата организация, Митев беше главен асистент в Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски" в катедра "Подземно строителство". Кариерният му път минава и през участие в научноизследователски колективи в направления "Проучване, добив и преработка на полезни изкопаеми" и "Архитектура, строителство и геодезия".
Мартина Христова е новият маркетинг директор за марките Renault и Dacia в "Рено Нисан България" от 24 януари. Тя има близо 10 години професионален опит в автомобилния сектор, като в настоящата си компания работи от февруари 2013 г. – първоначално като мениджър "Комуникации" за Renault и Dacia, а впоследствие и за Nissan. За момента тя ще продължи да отговаря за комуникационните стратегии на трите марки до намирането на нов мениджър "Комуникации", уточняват от дружеството. Христова има има магистърска степен по "Бизнес мениджмънт и технологии" от университет "Шефилд", Англия. Завършила е и "Международен бизнес в хотелиерството и туризма" в "Сезар Риц", Швейцария.
От началото на годината Пресиян Чапликов заема поста търговски директор на компанията за търговия на едро и дребно с горива и смазочни продукти "Ал и Ко". Той има дългогодишен опит в развиването и управлението на франчайзинг бизнес модели. През последните девет години е бил мениджър "Продажби" в българското подразделение на френската верига сервизи за гуми Point S, в която работи още от създаването й, като с годините развива и спомага за изграждането на франчайзинг мрежата й в цялата страна. Чапликов има бакалавърска степен по международен бизнес и мениджмънт от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър".

Още от Капитал