Кристалина Георгиева поема временно Световната банка от 1 февруари

Изненадващата оставка на президента на институцията Джим Йон Ким може да отвори нов фронт в търговската война между САЩ и Китай

Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева    ©  Велко Ангелов
Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева    ©  Велко Ангелов

Кристалина Георгиева ще оглави временно Световната банка от 1 февруари, след като президентът на институцията Джим Йон Ким изненадващо подаде оставка. До избирането на негов заместник бившият български еврокомисар ще изпълнява функциите му, съобщават от международната организация за финансова и експертна помощ.

В момента Георгиева, чиято кариера в банката обхваща общо 17 години, е неин главен изпълнителен директор – позиция, която зае при създаването й през 2017 г. по покана на Ким. С приемането на предложението тя напусна постовете на европейски комисар по хуманитарна помощ и на зам.-председател на Европейската комисия с ресори бюджет и човешки ресурси, а на нейно място като комисар от България, но с нов ресор, бе предложена и одобрена Мария Габриел.

Вероятността Георгиева да получи пълен мандат начело на Световната банка (СБ) обаче е минимална – традиционно за неин президент се избира американски гражданин, предложен от администрацията на държавния глава на САЩ, които държат контролен дял от правата на глас в управителния съвет на институцията. Така вероятно Георгиева ще ръководи институцията в продължение на месеци, докато американският президент Доналд Тръмп открие подходящ кандидат и го предложи на управителния съвет на СБ.

Как се избира президентът

Според правилата на организацията президентът й се избира в "отворен, базиран на заслугите и прозрачен" процес. Реално обаче съществува джентълменско споразумение, според което управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) винаги е европеец, а начело на СБ стои американец. При избирането на Джим Йон Ким обаче за пръв път имаше и кандидати от Нигерия и Колумбия, припомня "Дневник". Сега също не е изключено някоя от останалите 189 държави членки да издигне алтернативна кандидатура, посочва Reuters.

Процедурата за избор на президент на Световната банка минава през номинирането на кандидат от страна на американския президент, който го предлага на 25-членния управителен съвет на международната институция. Управителният съвет свива списъка на кандидатите до трима и публикува имената им с тяхното съгласие. Следва събеседване с всеки от тях, а обсъждането как са се представили отнема не повече от три седмици, пише "Дневник".

Несъгласният с Тръмп

Според агенция Reuters, която първа разпространи новината, оттеглянето на Джим Йон Ким три години преди изтичането на мандата му през 2022 г. е "лично решение", а в съобщение до служителите на организацията досегашният й президент посочва, че ще се присъедини към частна компания с фокус върху инвестициите в инфраструктура в развиващия се свят.

Оставката му обаче идва на фона на разногласия с администрацията на Тръмп по въпросите, засягащи климатичните промени и необходимостта от повече ресурси за развитие. Номинираният два пъти от бившия президент на САЩ Барак Обама Ким насърчаваше финансирането за проекти за зелена енергия и до голяма степен оттегли подкрепата на банката за инвестиции във въглищни мощности, макар и да избягваше публични сблъсъци по темата с администрацията на Тръмп, за която съживяването на американския въглищен сектор е приоритетна тема, припомня Reuters.

Само преди по-малко от година Ким твърдеше, че е "напълно отдаден" на работата си в Световната банка, в отговор на слуховете, че му е било предложено да оглави Харвардския университет, посочва от своя страна онлайн изданието Axios. Сега мотивите за внезапното му напускане остават неясни, макар спекулациите по темата да изобилстват – в това число и твърдения, че е имал извънбрачна връзка с една от служителките си и е назначил няколко души на високи позиции, за да си гарантира мълчанието им по темата.

Между САЩ и Китай

Факт е обаче, че вакуумът, образуван след оставката му, вероятно ще създаде труден за преодоляване от администрацията на Тръмп дипломатически водовъртеж – тя би могла да номинира международно приемлив глобалист за поста или да срещне отхвърляне от страна на останалия свят, който да избере неамериканец начело на банката за първи път в историята, отбелязва изданието.

Според Reuters изборът на нов ръководител на Световната банка може да се окаже и поредното оръжие, което Тръмп да използва срещу Китай. Администрацията на американския президент вече е оказвала натиск върху международната организация да свие кредитирането за Китай и е отправяла предупреждения за влиянието на Пекин. Оставката на Ким дава възможност на Тръмп да предложи по-агресивно настроен в тази посока нов президент на банката и да отвори нов фронт в търговската война между двете страни, пише агенцията.

Още от Капитал