Кениец спечели наградата от 1 млн. долара за най-добър учител в света

Францисканският монах и учител по физика и математика Питър Табичи дарява за образование 80% от доходите си

"За да бъдеш добър учител, трябва да си креативен, да ползваш технологии и да се възползваш от съвременните методи на преподаване. Трябва да правиш повече и да говориш по-малко," казва Питър Табичи
"За да бъдеш добър учител, трябва да си креативен, да ползваш технологии и да се възползваш от съвременните методи на преподаване. Трябва да правиш повече и да говориш по-малко," казва Питър Табичи    ©  Global Teacher Prize
"За да бъдеш добър учител, трябва да си креативен, да ползваш технологии и да се възползваш от съвременните методи на преподаване. Трябва да правиш повече и да говориш по-малко," казва Питър Табичи
"За да бъдеш добър учител, трябва да си креативен, да ползваш технологии и да се възползваш от съвременните методи на преподаване. Трябва да правиш повече и да говориш по-малко," казва Питър Табичи    ©  Global Teacher Prize

Питър Табичи, учител по физика и математика в средното училище в Керико, намиращо се в отдалечен район на Кения, спечели голямата награда за учител на годината на Varkey Foundation за 2019 г., съобщава английският вестник Guardian.

С какво печели

Освен учител по точни науки Питър Табичи е и член на Францисканския религиозен орден. Той получи своята награда на церемония в Дубай, водена от актьора Хю Джакман. Табичи е впечатлил журито със своята отдаденост към учениците си, като дава близо 80% от своите доходи, за да помага на най-бедните от тях в слабо оборудваното и пренаселено училище, което зависи от неговата помощ, за да си позволява униформи и учебници.

Повече от 90% от неговите ученици са от бедни семейства и почти една трета са сираци или с един родител. Наркомании, тийнейджърска бременност, отпадане от училище, ранни бракове и самоубийства са често срещано явление при него. Учениците се налага да вървят близо 7 км, които в дъждовния сезон стават непроходими в район, който често бива покосяван от суши и глад.

Въпреки че има един компютър, слаба интернет връзка и съотношение на ученици към учители 58:1, Табичи създава "клуб за развитие на таланти" и разширява научния клуб на училището, като помага на ученици да разработват научни проекти на национално ниво.

Негови ученици участват в международни научни състезания и печелят награда от Кралското общество по химия, след като успяват да генерират електричество от местни растителни източници.

Табичи и четирима негови колеги също така помагат на ученици, изпитващи затруднения, чрез допълнителни уроци по математика и точни науки, посещения на домовете на учениците и срещи с техните семейства, за да опознаят отблизо предизвикателствата, пред които са изправени те.

Резултатите

Вследствие на неговите усилия приемът в училището се е удвоил, като за три години броят на учениците е нараснал до 400, като постиженията на момичетата също са се подобрили.

След получаване на наградата Табичи споделя пред публиката: "Аз съм тук благодарение на постиженията на моите ученици. Тази награда дава шанс на тях. И доказва, че те могат да постигнат всичко."

Наградата Global Teacher Prize се връчва за пета година и е основана, за да подчертае ключовата роля, която учителите имат в развитието на всяко общество.

Суни Варки, основателят на Varkey Foundation, заяви, че се надява историята на Табичи да окуражи други да приемат професията на учител и да "представят наистина вдъхновяващата работа, която учителите вършат, за да направят утрешния ден по-светъл от днешния".

Суни Варки е предприемач от Индия, който живее в Дубай и чрез своята фондация Varkey Foundation работи активно през последните години в подкрепа на образованието. Освен наградата от 1 млн. долара за забележителни учители, фондацията развива и Глобалния индекс за статуса на учителите, който измерва отношенията към учителската професия в 35 държави. Критериите са разнообразни и включват както заплащането на учителите, така и отношението на учениците към тях, доколко гражданите на дадена държава оценяват тяхната образователна система. За 2018 г. според индекса на първо място е Китай, където учителите се радват на най-голямо уважение, следвана от Малайзия и Тайван.

Каква е наградата

Global Teacher Prize e награда, която обикновено е кулминационната част от Глобалния форум за образование и умения, който се провежда от 2013 г. в Дубай. Освен инициатива на Суни Варки събитието се подкрепя и от Обединените арабски емирства, като част от общата стратегия на страната за по-голяма независимост от петрола.

През 2018 г. наградата от 1 млн. долара за най-добър учител в света беше спечелена от британската учителка Андрия Зафираку. Андрия преподава в общинското училище в Алпертън - това е мултиетнически и беден район в Северен Лондон, а за да достигне до учениците си, Андрия е придобила езикови умения на над 30 езика.

Още от Капитал