С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 апр 2019, 13:24, 10003 прочитания

"Космос" е "Ресторант на годината Бакхус 2018 Acqua Panna & S.Pellegrino"

Конкурсът на списание "Бакхус" отличи най-добрите ресторанти в България за осемнадесети пореден път

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Столичният ресторант "Космос" спечели голямата награда в осемнадесетото поредно издание на конкурса "Ресторант на годината Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino". Тази година той бе предпочетен в наистина силна конкуренция заради иновативната си и смела концепция и акцента върху качествените български продукти.

Наградите бяха връчени на 31 март на галавечеря с 6-степенно меню, подготвено от български и испански топ готвачи и в партньорство с престижния Баски кулинарен център в Сан Себастиан.


Освен че конкурсът навърши пълнолетие, тази година церемонията съвпадна и с още един чудесен повод за празнуване - списание "Бакхус" навърши 20 години!
Победителите по категории:

Ресторант на годината Acqua Panna & S.Pellegrino:
- Космос

Креативна кухня:
- aEstivum, Zornitsa Family Estate
- ANDRé
- Niko’las 0/360

Световна кухня:
- Hamachi-ni, японска кухня
- L’Etranger, френска кухня

Вкусно място:
- Bistrello
- Щастливото прасе

Дебют 2018:
- Manzo
- Tam’s House

Винена листа и напитки DiVino:
- Niko’las 0/360

Нова вълна: Брънч ресторант:
- Multi Culti, Пловдив
- Фабрика дъга

Ресторант на читателите:
- Паваж, Пловдив

Специална награда "Вечна класика"
- Клуб на архитекта


В категорията "Креативна кухня", която отличава готвачите с най-успешен авторски почерк, тази година бяха връчени три награди: aEstivum, ANDRé и Niko’las 0/360. Това нестандартно решение на журито ясно показва, че нивото се покачва и кулинарната сцена вече може да се похвали с все по-конкурентна среда от кулинарни творци.

За първа година "Бакхус" дава награда за "Световна кухня". Ресторантите с типична локална или национална кухня стават все-повече и по-разнообразни. Те внасят допълнително богатство и правят кулинарна сцена по-интересна. В тази категория журито е избрало да отличи два ресторанта - Hamachi-ni, японска кухня, и L’Etranger, френска кухня.



Двама са победителите и в категорията "Вкусно място". Ресторант Bistrello направи голяма крачка напред миналата година с нов екип в кухнята и нова концепция и това не остана незабелязано от журито. "Щастливото прасе" пък впечатлява с консистентно интересно меню и вкусна храна.

Два са и дебютантите - столичният Manzo и Tam’s House в Пловдив. Журито обосновава избора си с това, че двете места са много различни като тип ресторанти и като концепция на храната, но и двете имат силни предимства и интересни страни, които си струва да бъдат отличени.

Наградата в категорията "Винена листа и напитки", която за втора поредна година се определя от професионалния екип на DiVino, тази година отива при Niko’las 0/360, като е оценен високо силният акцент върху българските и регионални вина в листата на ресторанта и добре балансирания избор.

"Нова вълна" тази година е посветена на брънч ресторантите. В последната година в София и по-големите градове се появиха тематични места, посветени изцяло на идеята за късна закуска. Категорията селектира само заведения, чиято цялостна концепция и меню са организирани около брънча, а не ресторанти, които предлагат и брънч през уикенда. Награди получиха "Фабрика дъга" - едно от първите тематични места в тази категория, което продължава да бъде и водещо в нея, както и Multi Culti в чаровния квартал "Капана" в Пловдив. Той впечатли журито с уют и вкусни предложения.

За поредна година своята дума казаха и читателите на "Бакхус", които избраха "Ресторант на читателите". За трета поредна година той отново е "Паваж".

Специалната награда "Вечна класика", която е отредена за ресторантите с дълга история и изпитано постоянно качество, тази година бе за столичния "Клуб на архитекта".
Кои са най-добрите барове в България

Глобалният интерес към "крафт" коктейлите с качествени, локални и дори нестандартни съставки не подминава и България и тук вече вече има барове, бармани и коктейли, които са на световно ниво. За това и тази година "Бакхус" организира първото по рода си събитие "Бар на годината Бакхус", което раздаде и първите си награди на 30 март.

В категорията "Дебют" наградата отиде при Dsquared 2 в София. "Щастливото прасе" получи наградата в категорията "Ресторант&бар". "Бар на читателите" стана Funky Monkey - Велико Търново, а най-добрият бар е The Cocktail bar от София.

Баровете са оценявани от специално жури от доказани професионалисти в бранша, които съвместно с екипа на "Бакхус" са изготвили критерии за оценяване и са номинирали широк списък от барове в страната, които ги покриват. Системата на оценяване е заимствана и адаптирана от европейския конкурс MIXOLOGY BAR AWARDS.

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Имена" Затваряне
Лекторите на DigitalK 2019: Шобана Алувалия

Директор "Информационни технологии" в Uber

Още от Капитал
Свинското: скъпо и дефицитно

Чумата по свинете в Азия вдигна световните цени, създаде дефицит и проблемите заразиха и България

БТК ще бъде купена почти изцяло с дълг

Купувачът на телекома пласира облигации за общо 1.2 млрд. евро, които ще бъдат усвоени преди финализирането на сделката

Глътка надежда за БНР

Изненадващо медийният регулатор реши да даде шанс на Андон Балтаков, който има опит в доказани медийни компании като "Асошиейтед прес" и CNN.

Възраждането на "Пирогов"

В болницата бяха открити нови клиники и приходите я нареждат на първо място в София

Цветан Тодоров - човекът на чужда земя

Две нови издания хвърлят светлина върху личността и идеите на родения в България философ

20 въпроса: Блажка Димитрова

Един от основните двигатели зад сдружението "Нулев отпадък - България" и създателка на първия отдаден на каузата ресторант у нас

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10