"Космос" е "Ресторант на годината Бакхус 2018 Acqua Panna & S.Pellegrino"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Космос" е "Ресторант на годината Бакхус 2018 Acqua Panna & S.Pellegrino"

Собственикът на "Космос" Николай Григоров с голямата награда

"Космос" е "Ресторант на годината Бакхус 2018 Acqua Panna & S.Pellegrino"

Конкурсът на списание "Бакхус" отличи най-добрите ресторанти в България за осемнадесети пореден път

12955 прочитания

Собственикът на "Космос" Николай Григоров с голямата награда

© Цветелина Белутова


Столичният ресторант "Космос" спечели голямата награда в осемнадесетото поредно издание на конкурса "Ресторант на годината Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino". Тази година той бе предпочетен в наистина силна конкуренция заради иновативната си и смела концепция и акцента върху качествените български продукти.

Наградите бяха връчени на 31 март на галавечеря с 6-степенно меню, подготвено от български и испански топ готвачи и в партньорство с престижния Баски кулинарен център в Сан Себастиан.

Освен че конкурсът навърши пълнолетие, тази година церемонията съвпадна и с още един чудесен повод за празнуване - списание "Бакхус" навърши 20 години!

Победителите по категории:

Ресторант на годината Acqua Panna & S.Pellegrino:

- Космос

Креативна кухня:

- aEstivum, Zornitsa Family Estate

- ANDRé

- Niko’las 0/360

Световна кухня:

- Hamachi-ni, японска кухня

- L’Etranger, френска кухня

Вкусно място:

- Bistrello

- Щастливото прасе

Дебют 2018:

- Manzo

- Tam’s House

Винена листа и напитки DiVino:

- Niko’las 0/360

Нова вълна: Брънч ресторант:

- Multi Culti, Пловдив

- Фабрика дъга

Ресторант на читателите:

- Паваж, Пловдив

Специална награда "Вечна класика"

- Клуб на архитекта

В категорията "Креативна кухня", която отличава готвачите с най-успешен авторски почерк, тази година бяха връчени три награди: aEstivum, ANDRé и Niko’las 0/360. Това нестандартно решение на журито ясно показва, че нивото се покачва и кулинарната сцена вече може да се похвали с все по-конкурентна среда от кулинарни творци.

За първа година "Бакхус" дава награда за "Световна кухня". Ресторантите с типична локална или национална кухня стават все-повече и по-разнообразни. Те внасят допълнително богатство и правят кулинарна сцена по-интересна. В тази категория журито е избрало да отличи два ресторанта - Hamachi-ni, японска кухня, и L’Etranger, френска кухня.

Двама са победителите и в категорията "Вкусно място". Ресторант Bistrello направи голяма крачка напред миналата година с нов екип в кухнята и нова концепция и това не остана незабелязано от журито. "Щастливото прасе" пък впечатлява с консистентно интересно меню и вкусна храна.

Два са и дебютантите - столичният Manzo и Tam’s House в Пловдив. Журито обосновава избора си с това, че двете места са много различни като тип ресторанти и като концепция на храната, но и двете имат силни предимства и интересни страни, които си струва да бъдат отличени.

Наградата в категорията "Винена листа и напитки", която за втора поредна година се определя от професионалния екип на DiVino, тази година отива при Niko’las 0/360, като е оценен високо силният акцент върху българските и регионални вина в листата на ресторанта и добре балансирания избор.

"Нова вълна" тази година е посветена на брънч ресторантите. В последната година в София и по-големите градове се появиха тематични места, посветени изцяло на идеята за късна закуска. Категорията селектира само заведения, чиято цялостна концепция и меню са организирани около брънча, а не ресторанти, които предлагат и брънч през уикенда. Награди получиха "Фабрика дъга" - едно от първите тематични места в тази категория, което продължава да бъде и водещо в нея, както и Multi Culti в чаровния квартал "Капана" в Пловдив. Той впечатли журито с уют и вкусни предложения.

За поредна година своята дума казаха и читателите на "Бакхус", които избраха "Ресторант на читателите". За трета поредна година той отново е "Паваж".

Специалната награда "Вечна класика", която е отредена за ресторантите с дълга история и изпитано постоянно качество, тази година бе за столичния "Клуб на архитекта".

Кои са най-добрите барове в България

Глобалният интерес към "крафт" коктейлите с качествени, локални и дори нестандартни съставки не подминава и България и тук вече вече има барове, бармани и коктейли, които са на световно ниво. За това и тази година "Бакхус" организира първото по рода си събитие "Бар на годината Бакхус", което раздаде и първите си награди на 30 март.

В категорията "Дебют" наградата отиде при Dsquared 2 в София. "Щастливото прасе" получи наградата в категорията "Ресторант&бар". "Бар на читателите" стана Funky Monkey - Велико Търново, а най-добрият бар е The Cocktail bar от София.

Баровете са оценявани от специално жури от доказани професионалисти в бранша, които съвместно с екипа на "Бакхус" са изготвили критерии за оценяване и са номинирали широк списък от барове в страната, които ги покриват. Системата на оценяване е заимствана и адаптирана от европейския конкурс MIXOLOGY BAR AWARDS.

Столичният ресторант "Космос" спечели голямата награда в осемнадесетото поредно издание на конкурса "Ресторант на годината Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino". Тази година той бе предпочетен в наистина силна конкуренция заради иновативната си и смела концепция и акцента върху качествените български продукти.

Наградите бяха връчени на 31 март на галавечеря с 6-степенно меню, подготвено от български и испански топ готвачи и в партньорство с престижния Баски кулинарен център в Сан Себастиан.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.