Строител на капитализма: Стоян Братоев

Човекът метро. Така наричат Стоян Братоев, който още от 1992 г. е директор на столичната общинска фирма "Метрополитен". Вече почти три десетилетия Братоев се доказва като надпартиен експерт, изцяло отдаден на подземната железница, но след инцидента с вдигането на релсите в новооткрития трети диаметър доверието в него бързо започна да изчезва.

Обясненията, че причината за аварията са "голямата вода" на Перловската река в кв. "Сухата река", проливните дъждове и дори плаващи пясъци предизвикаха подигравки и множество сравнения с други европейски и световни градове, чието метро минава например под река Дунав или Босфора.

Допълнително объркване създаде и твърдението на Братоев, че носещата конструкция на метрото не е компрометирана, но не се знаело колко време ще е необходимо за отстраняването на аварията, защото цялата основа трябвало да се премахне и да се изгради наново със "същите параметри на бетона", защото старият бил "много здрав".

Историята с подпочвените води не би следвало да е изненада точно за Братоев, който още през 1979 г. завършва специалността "Тунели и метрополитен" в Транспортния институт в Ленинград и веднага след това започва работа в строителството на Софийското метро като технически ръководител.

Още от Капитал