Строител на капитализма: Кирил Домусчиев

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Кирил Домусчиев влезе в бизнеса с ветеринарни лекарства през 2000 г., като приватизира "Биовет". После бившето държавно дружество се разрасна, като компанията майка "Хювефарма" вече има глобални продажби за над 1 млрд. лв. Но и натрупа сходна сума заеми към банки.

Сега този бизнес на Домусчиев ще тества колко струва и колко пари може да привлече от чужди инвеститори. Холдингът излиза на борсата в Амстердам и ще търси от пазара 300 млн. евро. Това е първи дебют на компания с български акционери на голяма световна борса. При интерес собствениците Кирил и Георги Домусчиеви са заявили, че могат да продадат и част от своите акции.

С новите инвеститори "Хювефарма" вероятно ще стане много по-прозрачна. Но това едва ли ще се пренесе автоматично и към другите местни бизнеси на братята: БМФ, футболния "Лудогорец", по-голяма част от пристанище Бургас. Под въпрос е и късането на връзката с досегашните управляващи, защото през последните години оглавяваната от Кирил Домусчиев бизнес организация КРИБ се превърна в придворна патерица на властта. А близостта с Делян Пеевски беше най-осезаема през екрана на "Нова тв", в която се озоваха неговите кадри от "Канал 3" веднага след като Домусчиев я купи.

Още от Капитал