Строител на капитализма: Живко Динчев

Живко Динчев е директор на най-губещото държавно предприятие - ТЕЦ "Марица-изток 2", но никой не му търси отговорност за това. Нещо повече, тази седмица той дори реши да държи централата полуотворена и да не произвежда ток точно когато заради жегите и пожарите в региона на пазара има остър недостиг на електроенергия, а цените й стигнаха исторически най-високите си стойности.

По някаква причина, вместо да увеличи мощността и да реализира няколко милиона лева печалба само за дни, Динчев предпочете да не прави нищо. С това целият български бизнес беше принуден да плаща много повече за ток, а някои заводи дори спряха работа. Едва след като скандалът стигна до парламента, държавната ТЕЦ пусна още един от блоковете си в действие и пазарът на ток започна да се нормализира.

Резултатът от управлението на Динчев през последните 7 години е, че ТЕЦ "Марица-изток 2" успя да натрупа 1.15 млрд. загуби, като за 2020 г. бе отчетен и годишният рекорд от 341 млн. лв. В същото време не са направени никакви оптимизации, а дълговете не се обслужват.

Още от Капитал